Njemačka ponovo potvrdila važnost „Sjevernog toka 2“ za Europu

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas stao je u zaštitu izgradnje plinovoda „Sjeverni tok 2“, naglasivši njegovu važnost ne samo za Njemačku, već i za čitavu Europu.

„To je ekonomski projekt, ekonomski projekt u sferi energetike, s našega gledišta nedvojbeno razuman, pri tom ne samo za Njemačku, već i za Europu“, kazao je čelnik njemačke diplomacije na zajedničkoj medijskoj konferenciji s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergeyom Lavrovom. Pri tom je odbacio zabrinutost kako će Europa zbog tog plinovoda odbaciti tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu, i da će Ukrajina zbog toga biti izložena ucjeni. „Mi to ne smatramo poštenim argumentom jer savezna vlada već godinama nastoji očuvati tranzit kroz Ukrajinu“, kazao je Maas.

S druge strane ruski šef diplomacije Sergey Lavrov naglasio je isključiv gospodarski karakter plinovoda „Sjeverni tok 2“, izrazivši spremnost Moskve za razgovore s Kijevom o očuvanju tranzita ruskoga plina kroz Ukrajinu „na ekonomskim pravilima i u praksi realizirajućim uvjetima“.

Prema informacijama njemačkog instituta ewi Energy Research & Scenarios (ewi ER&S), nakon puštanja u rad plinovoda „Sjeverni tok 2“ cijene energenata u Europi mogu se smanjiti za 10%. U tom slučaju samo metalurški sektor EU mogao bi uštedjeti 1 milijardu eura godišnje, a kemijska industrija čak do 3 milijarde eura na godinu.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like