Njemačka ponudila slanje ratnih zrakoplova Poljskoj

Nakon što su sinoć na Poljsku pala dva projektila i pri tome ubila dvije ljudi, ne jenjavaju reakcije iz svijeta. U međuvremenu su i NATO i Poljska izjavila da je “vrlo vjerojatno” riječ o ukrajinskim, a ne ruskim projektilima. Čini se da je ukrajinska protuzračna obrana zakazala i pogodila krivu metu. Dio ruskih političara smatra da je riječ o namjernom potezu Kijeva sa željom da se uvuče NATO u rat.

Njemačka je danas ponudila poslati svoje ratne zrakoplove kao podršku patrolama nad Poljskom nakon eksplozije u kojoj su poginule dvije osobe. Glasnogovornik ministarstva obrane Christian Thiels rekao je na konferenciji za novinare: “Kao trenutnu reakciju na incidente u Poljskoj, ponudit ćemo jačanje zračnog nadzora borbenim zračnim patrolama nad njezinim zračnim prostorom s njemačkim Eurofighterima. To se može pokrenuti već sutra, ako Poljska tako želi”. Rekao je da će zrakoplovi biti lansirani “iz njemačkih zračnih baza” bez potrebe za premještanjem aviona u Poljsku. Takve se patrole odvijaju u “specifičnim zračnim prostorima”, koji bi bili “točno dogovoreni s poljskom stranom”, rekao je Thiels, prenosi ga dpa.

Dio ukrajinskog političkog vrha je iskoristio incident u Poljskoj kako bi pozvali još jednom zapadne saveznike da iznad Ukrajine uvedu mjeru zone zabrane leta (no-fly zone). Ukrajinski savjetnik Mihajlo Podoljak je preko Twittera objasnio da bi takav potez zaštitio i same EU države i njihove stanovnike jer su očigledno ugrožene i države susjedne Ukrajini. Iz Berlina su ubrzo odgovorili na taj zahtjev. Još jednom su rekli da to nije opcija jer bi to bilo previše blizu eskalaciji i potpunom ratu između Rusije i NATO-a. Naime, zona zabrane leta znači da bi vojska iz NATO-a trebala oboriti ruske zrakoplove koji ne poštuju takvu zabranu.

Komentari

komentar

You may also like