Njemačka: Postignut konačni dogovor o vladi i najavljeni planovi

Koalicijski sporazum označava kraj ere Angele Merkel u njemačkoj politici i dovodi savez sa socijaldemokrata (SPD), Zelenih i liberalnim Slobodnim demokratima (FDP- za slobodno tržište) koji će postaviti ministra financija Olafa Scholza za kancelara Njemačke, prenosi DW.

Savez stranaka predvođen lijevom centrom najavio je dogovor o formiranju nove njemačke vlade, zamjenom kabineta Angele Merkel i postavljanjem socijaldemokrata (SPD) na čelo po prvi put u 16 godina. Dva mjeseca nakon što je SPD pobijedio Merkelin konzervativni blok CDU-CSU na općim izborima, danas su zaključeni planovi za Njemačku u sljedeće četiri godine. Čovjek koji je do sada obnašao dužnoj ministra financija, Olaf Scholz (63) bit će postavljen za kancelara.

U svom paktu, nova vlada je rekla da će uspostaviti krizni tim za borbu protiv hitne zdravstvene situacije. Također, dogovor uključuje plan da Njemačka izbaci korištenje ugljena do 2030., dok je prvotni plan bio do 2038.

Ustavom će ustanoviti ograničenje duga zemlje za 2023. i predložit će legalizaciju rekreacijske upotrebe kanabisa. Nova vlada želi postići razinu od 30 posto ekološke poljoprivrede u Njemačkoj do 2030. godine. Poljoprivrednicima će biti pružena veća financijska potpora za prelazak s konvencionalne na ekološku poljoprivredu, navodi se.

Također je dogovoren i najteži dio pregovora: koja strana zauzima koje ministarstvo. FDP, okrenut poslovanju, vodit će ministarstvo financija, a ministar će biti čelnik stranke Christian Lindner koji je spreman je preuzeti vođenje financija najvećeg europskog gospodarstva. Novo “super-ministarstvo” koje grupira resore gospodarstva, zaštite klime i energetike kao i ministarstvo vanjskih poslova ide Zelenima, a Robert Habeck, suvoditelj ekologa Zelenih, trebao bi preuzeti portfelj zaštite okoliša. Annalena Baerbock, druga čelnica Zelenih, spremna je postati sljedeća njemačka ministrica vanjskih poslova: prva žena na tom poslu.

Angela Merkel, poznata po svojoj čvrstoj ruci koja je Njemačku vodila kroz krizu eurozone, priljev migranata i Brexit, Merkel napušta dužnost, a i dalje je široko popularna među njemačkim biračkim tijelom. Scholz je bio ministar rada u prvoj Merkelinoj koaliciji od 2007. do 2009. prije nego što je preuzeo dužnost zamjenika kancelara i ministra financija 2015. godine. Olaf Scholz je bio i gradonačelnik Hamburga te ima mnogo političkog iskustva. Hvaljen je zbog odlučnosti oko ove posljednje zdravstvene krize. Izražava se kratko, jednostavno i direktno, a oporba, u polušali, mu zamjera tehnokratsko-robotski nastup.





Komentari

komentar

You may also like