Njemačka povećava vojni proračun za 5%

Foto: der Spiegel Online

Njemačka će razveseliti Trumpa, ako po ničemu drugom, a ono zbog povećanja vojnih rashoda. Nakon više desetljeća Njemačka će povećati obrambene rashode, o čemu je Berlin već izvijestio NATO savez, objavila je agencija DPA pozivajući se na vlastite izvore.

Njemačka vlada smatra kako će u ovoj godini njemački vojni rashodi iznositi 47,32 milijarde eura, što je 5% više nego 2018.g. Troškovi za obranu dosegnut će 1,35  njemačkog BDP-a, što će značiti najveći rast vojnog proračuna od vremena hladnog rata, navodi medij DW. U 2020. g. vojni bi se rashodi povećali do 49,67 milijardi dolara i trebali bi iznositi 1,38% BDP-a. U 2018.g. ti su rashodi iznosili svega 1,23% BDP-a te zemlje.

Na taj se način Njemačka, očito, vrlo sporo (što Trump često kritizira, spominjući pri tom veliku njemačku gospodarsku moć) ali ipak kreće prema planiranih 2% proračuna namjenjenog za vojne svrhe, a što je standard koji je prihvatljiv i za američkog predsjednika Donalda Trumpa, iako je on prvotno od članica NATO saveza zahtjevao vojne izdatke do 4% BDP-a, što je ipak bilo preambiciozno. Osim toga, Njemačka jača svoje oružane snage ne samo iz razloga što to traži Trump, već i zbog svojih strateških interesa s obzirom na zaoštrene globalne geopolitičke okolnosti, u kojima ona pretjerano ovisi o zajedničkoj obrani, za razliku od drugih važnih članica EU poput Francuske ili (još uvijek) Velike Britanije.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like