Njemačka povlači dio NATO trupa iz Litve zbog antisemitskog ponašanja vojnika

Njemačka vraća 30 vojnika doma zbog sumnje na neprikladno ponašanje. Njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer optužbe za rasizam, antisemitizam i seksualno uznemiravanje nazvala je “šamarom svima koji služe našoj zemlji”.

Vojnici su u Litvi bili na misiji NATO-a. Vraćeni vojnici bit će “najozbiljnije kažnjeni”. “Zbog ovakvog ponašanja sramimo se i mi.”- kazala je ministrica za DW.

Skandal je otkrio njemački list Der Spiegel, a riječ je o zabavi u hotelu u travnju. Vojnici su pjevali rasističke i antisemitske pjesme. U jednom trenutku zbio se seksualni napad na usnulu osobu. Nastalo je i nekoliko snimki incidenta. Dio vojnika se toliko napio da je intervenirala i vojna policija. Daljnom istragom je utvrđeno da su na zabavi koja se zbila ranije, vojnici slavili rođendan Adolfa Hitlera.

Nažalost, ovakvo ponašanje nije izoliran slučaj u njemačkoj vojsci i policiji. Ipak, ovakva ideologija nije rezervirana samo za pripadnike njemačke policije i vojske, ali u Njemačkoj se vjerojatno takvo ponašanje više istražuje i sankcionira. Veza između organa reda i krajnje desnih ideologija u nekim državama se niti ne skriva.

Komentari

komentar





You may also like