Njemačka poziva Katar i njegove susjede na žurni završetak krize

 

Njemački medij Handelsblatt piše kako savezna vlada na čelu s kancelarkom Angelom Merkel želi čim skoriji završetak (katarske) krize na Bliskom istoku. S tim u svezi poziva Saudijsku Arabiju, UAE, Bahrein i Egipat na obnavljanje dijaloga s Katarom.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Martin Schefer izjavio je kako je Njemačka zainteresirana za brzo riješenje sukoba, a ranije je ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel kazao kako izolacija Katara može dovesti do rata u Perzijskom zaljevu. Pritom je ministar itekako upoznat s najnovijim stanjem na Bliskom istoku jer je proteklih tjedana obavljao brojne konzultacije s kolegama iz Saudijske Arabije, Katara, Turske, Kuvajta i Irana.

Najnovija kriza u Perzijskom zaljevu glede Katara Njemačkoj je vrlo neugodna. Katar investira milijarde dolara u strane banke, pa tako i u Deutsche Bank. Katarska kraljevska obitelj u tu je banku ušla 2014. godine, s 8 milijardi eura svježeg kapitala. Ta velika njemačka i svjetska banka već je tada bila u teškoj financijskoj situaciji zbog gubitaka od 6,8 milijardi eura (prema izračunu iz 2015. godine), a nije zadovoljila ni stroge kriterije američkih financijskih regulatornih tijela. Pritom ju je i MMF nazvao najriskantnijom bankom svijeta.

Katar je već 2016. godine postao najveći dioničar Deutsche Bank, dosegnuvši svoje uloge u toj banci  na čak 10% od ukupne sume. Kraljevska obitelj Al-Thani je u prošlom mjesecu željela još više povisiti svoj udio u Deutsche Bank, u svezi čega se pismom namjere obratila njemačkom financijskom regulatoru.

Podsjećamo, u petak, 23. lipnja, Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat, posredstvom Kuvajta proslijedile su Kataru spisak s 13 točaka, koji se odnosi na zahtjeve koje Katar mora ispuniti kao preduvjet za normalizaciju odnosa. Rok za katarski odgovor je svega 10 dana, a eventualni pristanak Dohe na njegovo ispunjenje de facto bi značio gubitak njezinog suvereniteta u vanjskopolitičkom odlučivanju i potčinjenje Katara novom bliskoistočnom hegemonu – kojim želi postati Saudijska Arabija, u tome otvoreno poticana od strane SAD-a.
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like