Njemačka poziva na međunarodni ‘Marshallov plan’ za Ukrajinu

Njemačka je u četvrtak pozvala na međunarodni “Marshallov plan” za Ukrajinu kako bi se obnovila ratom razorena zemlja, prenosi Anadolu.

Obraćajući se zastupnicima u njemačkom parlamentu, kancelar Olaf Scholz rekao je da Ukrajina treba snažnu financijsku potporu svojih zapadnih saveznika kako bi stabilizirala gospodarstvo i pokrila troškove obnove i oporavka. “Tijekom sastanka čelnika EU-a, koji počinje danas, razgovarat ćemo o daljnjoj potpori Ukrajini”, rekao je, dodajući da su kratkoročne financijske potrebe Ukrajine do kraja ove godine pokrivene, ali da je potrebno osigurati snažniju dugoročnu potporu.

“Ako ste vidjeli slike sela i gradova koji su oslobođeni od ruske okupacije, shvatit ćete da je to posao za generacije”, kazao je i istaknuo da će to zahtijevati golemu predanost poput one nakon Marshallova plana iz Drugog svjetskog rata. Scholz je poručio da će Njemačka, kao prvi korak, sljedeći tjedan ugostiti međunarodnu konferenciju u Berlinu, koja će okupiti znanstvenike, kreatore politike, poslovne ljude i predstavnike civilnog društva, kako bi raspravljali o oporavku i obnovi Ukrajine. “Ovo će biti međunarodna stručna konferencija, okupit će prijedloge za dugoročnu, pouzdanu i transparentnu obnovu Ukrajine. Oni će osigurati ulazne podatke za međunarodni Marshallov plan za Ukrajinu”, rekao je.

Marshallov plan bio je program koji su sponzorirale SAD i osmišljen za obnovu gospodarstava zapadnoeuropskih zemalja nakon Drugog svjetskog rata.

Medij: Nema Marshallovog plana za Ukrajinu





Komentari

komentar

You may also like