Njemačka preuzima kontrolu nad rafinerijom u ruskom vlasništvu

Njemačka je u petak preuzela kontrolu nad velikom rafinerijom nafte u ruskom vlasništvu. Potez kojim riskira odmazdu Moskve dok Berlin nastoji ojačati opskrbu energijom i ispuniti svoju obvezu Europske unije o eliminaciji uvoza ruske nafte do kraja godine, piše Reuters.

Ministarstvo gospodarstva priopćilo je da jedinicu ruske naftne tvrtke Rosneft stavlja pod skrbništvo regulatora industrije i preuzima poslovnu rafineriju Schwedt, koja opskrbljuje 90 posto goriva za Berlin. “Ovo je dalekosežna odluka o energetskoj politici za zaštitu naše zemlje”, rekao je kancelar Olaf Scholz na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio vladine planove da stavi rafineriju u Schwedtu pod nadzor regulatora Savezne mrežne agencije.

Planovi su uključivali “paket za budućnost” s više od milijardu eura u ulaganjima savezne i državne vlade tijekom nekoliko godina u istočne njemačke pokrajine, s 825 milijuna eura namijenjenih samo za Schwedt. “Rusija, znamo već neko vrijeme, više nije pouzdan dobavljač energije”, rekao je Scholz. “Ovu odluku nismo donijeli olako, ali bila je neizbježna.”

Vlade diljem Europe utrkuju se kako bi poduprle svoje dobavljače električne energije i osigurale isporuke goriva dok pojačavaju sankcije glavnom dobavljaču Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu. Moskva je uzvratila smanjenjem dotoka plina i zaprijetila da će zavrnuti sve pipe zbog čega su cijene skočile i povećale izglede za racioniranje energije u Europi ove zime.

Rafinerija Schwedt već je nekoliko tjedana bila u dilemi za Berlin jer je svu svoju sirovu naftu primila iz Rusije, no Njemačka je do kraja godine odlučila ukinuti uvoz nafte iz Rusije pod sankcijama Europske unije. Preuzimanje Schwedta, međutim, riskira uzvratne mjere iz Moskve. Scholz je rekao da je Njemačka promislila mogući iznenadni prekid opskrbe sirovom naftom iz Rusije, dodajući: “Zbog toga smo spremni.”

Politički dokument koji je Berlin objavio u petak pokazao je da je u pregovorima s vladom Kazahstana o osiguravanju isporuka nafte za Schwedt. Poljska je ranije ove godine rekla da je ukidanje ruskog vlasništva nad rafinerijom uvjet za potencijalnu opskrbu morskom naftom preko terminala u Gdanjsku i putem poljskih naftovoda kako bi se zamijenila ruska sirova nafta.





Prema dogovoru od petka, Rosneft Deutschland, koji je bio u većinskom vlasništvu ruske naftne grupe i čini oko 12% njemačkih kapaciteta za preradu nafte, stavlja se pod skrbništvo Savezne mrežne agencije. Regulator je rekao da izvorni vlasnik više nije imao ovlasti izdavati upute. Rosneft Deutschland i Rosneft nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Poljska rafinerija PKN Orlen zainteresirana je za preuzimanje kontrolnog udjela u rafineriji Schwedt, koja je četvrta po veličini u Njemačkoj i također opskrbljuje dijelove zapadne Poljske, rekli su Reutersu izvori u Berlinu i Varšavi upoznati s tim pitanjem. Shell, koji posjeduje 37,5 posto udjela u Schwedtu, želi ga prodati već neko vrijeme. Shell je u petak priopćio da na njega “nije utjecao” njemački potez da preuzme kontrolu nad rafinerijom. Potez Njemačke posljednji je pokušaj stabilizacije energetskog tržišta.

Vlada je ovog tjedna priopćila da će pojačati kreditiranje tvrtki kojima prijeti pad zbog skoka cijena plina, a elektroprivreda Uniper rekla je da bi država mogla preuzeti kontrolni udio, dodajući da je vladin paket pomoći vrijedan 19 milijardi eura više nije dovoljan. Vlada je također stavila SEFE, ranije poznat kao Gazprom Njemačka, pod skrbništvo nakon što ga se ruski energetski div Gazprom odrekao u travnju.





Berlin se bori s potezom Rusije da zaustavi dotok plina kroz plinovod Sjeverni tok 1, koji je bio najveća ruta opskrbe plinom koja pokreće najveće europsko gospodarstvo.

Kao rezultat odluke od petka, Federalna mrežna agencija također će preuzeti udjele Rosneft Deutschland u rafineriji MiRo u Karlsruheu i rafineriji Bayernoil u Vohburgu.

 

Komentari

komentar

You may also like