Njemačka priprema financijsku blokadu Turske, a pogoršavaju se i američko-turski odnosi

Njemačka priprema financijsku blokadu Turske. Nijemci aktivno rade na smanjenju financiranja banaka i tvrtki koje su povezane s turskom vladom.

Agencija Bloomberg navodi kako se radi o kreditima preko državne banke KfW, Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj. Formalno još niti jedna od tih banaka nije zamrznula financiranje, međutim, sve su one uvele oštrije zahtjeve i mjere, tvrdi Bloomberg pozivajući se na vlastite izvore. Osim toga, na slični korak su se odlučile i pojedine privatne banke. Npr. zbog izbjegavanja rizika za svoj ugled, Commerzbank razmatra vlastitu politiku glede poslovanja s turskim kolegama.

Problemi su sve veći i u američko-turskim odnosima. Oni su nedavno jako pogoršani nakon što je Turska uhitila jednog svog državljanina zaposlenog u američkom veleposlanstvu pod optužbom za špijunažu i terorizam, vezano uz organizaciju FETO i njezinog vođu Fethullaha Gulena koji se nalazi u SAD-u. Njegovo izručenje Ankara bezuspješno traži već godinu dana pod optužbom da je upravo on organizator propalog vojnog puča u srpnju prošle godine. Zbog toga su SAD i Turska jedna drugoj čak zaustavile i izdavanje putnih viza, a jučer je Washington odbio izdati vize čak i članovima delegacije turskog Ministarstva pravosuđa.

Na sva ova priopćenja nervozno reagira i tržište. Turska lira pada već duži niz dana. Sada taj pad iznosi 2%.

Pritom je bitno naglasiti kako je Turska veliki uvoznik i zato njezina slaba valuta vrlo negativno utječe na platežnu bilancu zemlje.
Posljednjih dana su pojačane medijske informacije o negativnim prognozama za tursko gospodarstvo, što turska vlada karakterizira kao „fabriciranje“ koje „narušava rad na tržištu i dovodi u zabludu investitore, a što već predstavlja prijestup“.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like