Njemačka priprema krizni plan za nagli prekid opskrbe ruskim plinom

Njemački dužnosnici u tišini se pripremaju za bilo kakav iznenadni prekid isporuke ruskog plina paketom za hitne slučajeve koji bi mogao uključivati ​​preuzimanje kontrole nad kritičnim tvrtkama, rekla su za Reuters tri dužnosnika upoznata s temom.

Pripreme koje vodi Ministarstvo gospodarstva pokazuju povećanu pripravnost na opskrbu plinom koji pokreće najveće europsko gospodarstvo i ključan je za proizvodnju čelika, plastike i automobila. Ruski plin činio je 55% njemačkog uvoza prošle godine, a Berlin je bio pod pritiskom da prekine poslovni odnos za koji kritičari kažu da pomaže u financiranju ruskog rata u Ukrajini. Njemačka je rekla da se želi odviknuti od ruskih opskrba, ali očekuje da će se uvelike oslanjati na Moskvu za plin do sredine 2024. godine. Ostaje nejasno hoće li doći do naglog zastoja, a dužnosnici su rekli da Njemačka želi spriječiti eskalaciju, kao što je podupiranje europskog plinskog embarga, budući da je već podržala sankcije Moskvi na ugljen i naftu. No, sada se boje da bi Rusija mogla jednostrano prekinuti dotok plina i žele biti spremni ako se to dogodi.

Dok postoji široki okvir i odlučna pomoć vladi, detalji o provedbi plana nastavit će se dogovarati, rekli su dužnosnici. Vlada će podržati odobravanje daljnjih zajmova i jamstava za podršku energetskim tvrtkama, pomažući im da se nose s rastućim cijenama, i mogla bi uzeti kritične tvrtke, poput rafinerija, pod svoje okrilje, rekla su trojica dužnosnika. Zamoljeno za komentar mjera, njemačko ministarstvo gospodarstva ukazalo je na izjave svog čelnika, vicekancelara Roberta Habecka, da je zemlja posljednjih tjedana uložila “intenzivne napore” da smanji korištenje ruske energije. Berlin je prošlog mjeseca odobrio zakonsku izmjenu koja mu omogućuje preuzimanje kontrole nad energetskim tvrtkama kao posljednje sredstvo.

Sada se raspravlja o tome kako bi tu mjeru mogao iskoristiti u praksi, kao što je preuzimanje kontrole nad rafinerijom PCK kojom upravlja ruski Rosneft u Schwedtu u blizini Poljske, rekla su dvojica dužnosnika. Na Rosneft otpada većina preostalog njemačkog uvoza ruske nafte i mogao bi biti pogođen naftnim embargom Europske unije. Rosneft je odbio komentirati bilo kakvu moguću njemačku akciju.

Energetska nacionalizacija?

Jedan je od dužnosnika rekao da je nacionalizacija energetskih tvrtki opcija koja se razmatra, ali da bi to trebalo pažljivo odvagnuti i opravdati na temelju osiguranja opskrbe energijom, a ne kažnjavanja Rusije. Njemačka bi također mogla preuzeti udjele u drugim tvrtkama, kazale su dvije osobe upućene u stvar. Godine 2018. poduzela je sličan potez kada je državna razvojna banka KfW kupila 20% operatora energetske mreže 50Hertz kako bi odbila ponudu kineske državne mreže. Konačni vladin paket za hitne slučajeve još nije dovršen. Jedan od dužnosnika upozorio je da se o preuzimanju manjinskih udjela u tvrtkama i intervenciji u rafineriji Schwedt još raspravlja, ali nije odlučeno.





Dužnosnici također ispituju kako KfW može ublažiti pritisak na kritične tvrtke podržavajući ih daljnjim zajmovima ili hitnim kreditnim linijama koje bi mogli koristiti ako cijene energije porastu i izazovu skupe marže na njihovim tržišnim pozicijama. Ranije ove godine, KfW je pomogao njemačkoj energetskoj tvrtki Uniper, EnBW-ovom odjelu za plin VNG i operateru elektrana na ugljen Leagu da se nose s nestabilnošću na energetskim tržištima. Njemačka također ispituje kako bi u hitnim slučajevima dodijelila plin. Regulator razmatra hoće li industriji dati prednost nad kućanstvima, što bi bio preokret od dosadašnje politike u kojoj bi se najprije prekinuo dotok poduzećima.

Razgovori se odvijaju u pozadini rata u Ukrajini i sve oštrijeg sukoba između Moskve i Bruxellesa, koji je podržao oštre sankcije za izolaciju Rusije. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je svojim oružanim snagama na paradi u ponedjeljak da se bore za svoju zemlju, ali nije ponudio naznake koliko će dugo trajati njihov napad na Ukrajinu, koji Kremlj naziva posebnom vojnom operacijom.

Ekonomska spirala





Ruski Gazprom zaustavio je izvoz plina u Poljsku i Bugarsku prošlog mjeseca nakon što su odbili platiti u rubljima, no Kremlj je odbacio optužbe Europske komisije da Moskva koristi opskrbu prirodnim plinom kao ucjenu. Unatoč prekidu opskrbe, Kremlj i Gazprom više su puta govorili da je Rusija pouzdan dobavljač energije.

Nakon neodlučne potpore sankcijama na ugljen i naftu, Berlin također sada želi podvući crtu, navode dužnosnici. Zabrinuti su da bi i obuzdavanje plina moglo dovesti do skoka cijena, dopuštajući Moskvi da unovči prodaju izvan EU-a i tako još uvijek neopterećena nastavi ratne napore u Ukrajini. Dužnosnici su rekli da Njemačka dostiže granicu sankcija koje bi mogla uvesti bez pokretanja ekonomske spirale, s tim da su čak i oni u vladajućoj koaliciji koji svesrdno stoje iza kažnjavanja Moskve oprezni oko uvođenja sankcija na plin.

Berlin je također bio pod utjecajem voditelja njemačke industrije, uključujući izvršne direktore njegovih najvećih tvrtki na burzi i predstavnike tvrtki povezanih s Rusijom, koji su se redovito sastajali i lobirali kod dužnosnika da ne zabrane plin, rekla je jedna osoba koja je upoznata s tim pitanjem. Čelnici tvrtki rekli su Berlinu da se u svakom slučaju spremaju ublažiti ruske energetske veze, ali su apelirali na vladu da ih ne prisiljava na to odmah, rekla je druga osoba upoznata s tim raspravama.

Komentari

komentar

You may also like