Njemačka priznala: U slučaju embarga ruske nafte, Berlinu i istoku države prijeti nestašica benzina

Dijelovima Njemačke u slučaju embarga na uvoz ruske nafte prijete nestašice naftnih derivata, rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck, prenosi danas njemačka agencija Funke.

“Moram nažalost reći da nije isključeno da u slučaju embarga u dijelovima Njemačke, posebno na istoku te u Berlinu, dođe do poteškoća u opskrbi derivatima”, rekao je Robert Habeck. On je ukazao na to da rafinerija u Schwedtu, u saveznoj pokrajini Brandenburg koja opskrbljuje Berlin i okolicu, prerađuje isključivo rusku naftu pa bi u slučaju prestanka uvoza došlo do nestašica. “Mi radimo na tome da u slučaju embarga ova rafinerija dobije naftu iz drugih izvora”, rekao je Habeck.

Rafinerija u Schwedtu se nalazi u većinskom vlasništvu ruske naftne kompanije Rosneft i naftu iz Rusije dobiva direktno preko naftovoda “Družba”

Europska komisija je zemljama članicama Europske unije predložila da do kraja godine obustave uvoz ruske nafte i naftnih prerađevina. Neke zemlje poput Slovačke, Mađarske i Bugarske se protive embargu.

Njemačka ovisnost o ruskoj nafti je ipak mnogo manja nego ovisnost o ruskom plinu. Pokrivanje njemačke potrebe za ruskom naftom je posljednjih tjedana s 35 palo na 12 posto. od ukupne potrošnje nafte.

Prije rata u Ukrajini Njemačka je 51 posto potrošnje plina pokrivala uvozom iz Rusije. U četvrtak je počela i gradnja jednog od dva terminala za ukapljeni plin (LNG) kojim bi Njemačka trebala smanjiti ovisnost o ruskom plinu. Ipak, taj proces teško da može biti brz, a sigurno neće biti jeftin.
Komentari

komentar

You may also like