Njemačka protuobavještajna služba: u zemlji raste desni ekstremizam

Njemačka protuobavještajna služba BfV smatra kako u zemlji raste broj desnih ekstremista. Prošle godine njihov se broj na godišnjoj razini povećao za gotovo 6 tisuća i iznosio je više od 30 000, izvijestila je 4. lipnja agencija DPA, pozivajući se na izvore unutar BfV.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Hans-Georg Engelke, odgovarajući na upit DPA o navedenoj statistici, porast desnog ekstremizma povezao je s većom pozornošću koje njemu posvećuju državna pravosudna i policijska tijela, kao i s optimizacijom metodologije brojenja. U 2018. g. u Njemačkoj je bilo registrirano 24 100 desnih ekstremista, od čega 12 700 sklonih nasilju.

Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je krajem prošloga tjedna desni ekstremizam nazvao „najvećom ugrozom za našu demokratsku pravnu državu“. Savezna vlada očekuje daljnji rast broja desnih ekstremista koje policija tretira kao „potencijalno opasne osobe“, navodi njemački medij Deutsche Welle.

Prema navodima ministra Seehofera, 2019. g. u Njemačkoj je izvršeno 41,7 tisuća „politički motiviranih“ prijestupa, što je 14% više u odnosu na prethodnu godinu i drugi po veličini takav pokazatelj od početka statističkog praćenja u 2001. g. Samo je 2016. g. bilo zabilježeno više politički motiviranih prijestupa, kazao je njemački ministar. Upravo je ta sfera prijestupa posebno opasna jer ugrožava političku stabilnost Njemačke, kazao je Seehofer, dodavši, kako je broj slučajeva s antisemitskim predznakom porastao za 13 posto i dosegnuo rekordnu razinu od cca 2 000 dijela kaznenog karaktera.

Pritom je podsjetio i na prijestupe u razdoblju 2000.-2007. g od strane pripadnika terorističke organizacije National Socialist Underground (NSU), na terorističke napade u munchenskom trgovačkom centru u srpnju 2016. g., ubojstvo njemačkog političara Waltera Lubkea, kao i na napad na sinagogu u Halleu u listopadu 2019. godine.

 





Komentari

komentar

You may also like