Njemačka prva stradala od ukrajinskog zatvaranja jednog ventila za tranzit ruskog plina

Ukrajina je 10. svibnja ostavila samo jedan ulaz za tranzit ruskog plina u Europu. Ova odluka potkopava pouzdanost opskrbe plinom europskim zemljama, izjavio je u srijedu glasnogovornik ruskog Gazproma Sergej Kuprijanov za televiziju Rossiya 24.

“Ukrajina je ostavila samo jedan ulaz za tranzit u Europu, što značajno smanjuje pouzdanost njezine opskrbe plinom”, kazao je Gazpromov glasnogovornik.

Sve ulazne točke su na ruskoj granici. Dan ranije Ukrajina je smanjila tranzit prema EU za trećinu, prekinuvši opskrbu Europe iz Ruske Federacije preko regije Lugansk, ponudivši da sve ubrizgava kroz jednu tranzitnu točku u Sudži, Kurska regija Ruske Federacije. Podsjećamo, ukrajinske istočne regije Lugansk i Donjeck u veljači su proglasile neovisnost kao Luganska Narodna Republika i Donjecka Narodna Republika, koje je jedino priznala Moskva.

Njemačka je danas prva stradala od navedenog poteza Kijeva. Količina ruskog plina njemačkim potrošačima preko Ukrajine pala je za 25 posto, objavila je u srijedu njemačka Federalna mrežna agencija. Berlin je bio primoran hitno zatražiti povećanje opskrbe plinom iz rezervi Norveške i Nizozemske.

Preko točaka plinovoda u regiji Lugansk osigurana je trećina tranzita iz Ruske Federacije u EU – preko točke Sohranivka i granične kompresorske stanice (CS) Novopskov. U međuvremenu, preostala tranzitna točka, plinska mjerna stanica Sudzha, potpuno je popunjena. Ukrajina je predložila prijenos tranzita u Sudzhu, navodno zbog više sile, nakon što je vojska iz Luganska uspostavila kontrolu nad čitavom regijom. Međutim sama oprema nije oštećena i ostaje u ispravnom stanju.

“Prijenos volumena na Sudzha GIS, na temelju ruske sheme toka, tehnološki je nemoguć, raspodjela količina jasno je navedena u sporazumu o suradnji od 30. prosinca 2019., a ukrajinska strana je toga itekako svjesna”, izvijestio je danas Gazprom.





Muke po europskoj energetskoj sigurnosti ne samo da se nastavljaju, već se, kako se čini iz ove vijesti – i povećavaju.

 

Komentari

komentar





You may also like