Njemačka: racije u udrugama koje su povezane s Hezbollahom

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo je rad tri udruge zbog slanja novca Hezbollahu, izvještava DW. Naime, Hezbollah je u Njemačkoj od prošle godine službeno proglašen terorističkom organizacijom. Rano jutros policija je izvršila racije u podružnicama i sjedištima udruga u sedam saveznih pokrajina.

Udruge su skupljale sredstva za “obitelji mučenika” (obitelji umrlih) u Libanonu. Naime, šehid (mučenik ili žrtva) ima poseban značaj u islamskoj teologiji, a tako se naziva osoba koja je umrla zbog islama.

Njemačka policija zaključila je da je takvo prikupljanje donacija baš u periodu trenutnog sukoba, zapravo protu-izraelski potez. Osim toga, doniranje novca obiteljima ubijenih, potaknuti će druge, često mlade Arape da se priključe sukobu jer se takva odluka prikazuje poželjnom i plemenitom.

“Oni koji podržavaju terorizam neće biti sigurni u Njemačkoj, neovisno iza koje maske se skrivaju.”- rekao je glasnogovornik ministarstva komentirajući odluku.

Hezbollah djeluje u Libanonu, a osnovan je 1982. inicijativom iz Irana kao protuteža izraelskim težnjama.

Iako je Hezbollah proglašen terorističkom platformom, i dalje je aktivan u Njemačkoj. Njemački obavještajci govore o 1050 aktivnih pripadnika i onih koji radom podržavaju.





Komentari

komentar

You may also like