Njemačka razmatra protumjere na sankcije SAD-a protiv „Sjevernog toka 2“

Američki medij The Wall Street Journal objavio je, pozivajući se na neimenovane izvore unutar njemačke vlade, kako vlada u Berlinu razmatra različite varijante za zaštitu njemačkih tvrtki koje sudjeluju u projektu plinovoda „Sjeverni tok 2“ i u drugim projektima, od eksteritorijalnih sankcija američke administracije.

U članku, naslovljenom „Njemačka poziva na europski vatreni zid (Firewall) protiv sankcija SAD-a“, govori se o negativnim reakcijama njemačke vlade na objavljene sankcije SAD-a protiv plinovoda „Sjeverni tok 2“. Američka vlada ranije je već više puta primjenjivala posredne sankcije protiv europskih tvrtki vezano uz kršenja ovih ili onih ekonomskih sankcija od strane Washingtona prema trećim državama.

U tom planu Njemačka namjerava iskoristiti predsjedanje Vijećem EU 2020. g. (u drugoj polovici te godine, nakon hrvatskog predsjedanja u prvih 6 mijeseci, op. a.), za izgradnju „zaštitnog zida“ na europskoj razini.

Prema mišljenju njemačkih službenika, na koje se poziva WSJ, jedno od mogućih rješenja je osnivanje odvojene financijske infrastrukture, kako bi europske tvrtke mogle raditi izvan prijetnji američkih sankcija. Zato se banke, koje sudjeluju u projektima, protiv kojih američka administracija primjenjuje sankcije, moraju nalaziti izvan jurisdikcije SAD-a, npr. u Kini ili Rusiji.
Dalje u članku navodi se mišljenje, kako se američka vlada „odnosi prema EU kao prema protivniku i isto tako postupa prema Meksiku, Kanadi i svojim drugim saveznicima u Aziji“. Ovi potezi dovest će do reakcije protuodgovora SAD-u u cijelom svijetu.

Još jedna varijanta protuodgovora Washington mogle bi biti sankcije, npr. usmjerene na ekologiju – tj. zaštitu prirode i životnog prostora. Neimenovani izvor WSJ iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova postavlja slijedeće pitanje: „Što ako EU primjeni sankcije protiv naftovoda Keystone na temelju ekoloških promišljanja?” Projekt izgradnje toga naftovoda između SAD-a i Kanade u više je navrata izvrgnut kritikama sa strane ekoloških organizacija u objema državama, i Europska unija tu bi situaciju mogla iskoristiti za svoje interese.

Niz njemačkih stručnjaka počeo je predlagati sankcije na uvoz američkog ukapljenog (LNG) plina, navodeći činjenice o tome, koliko je po prirodu štetna tehnologija njegove proizvodnje. O tome je 23. prosinca govorila i Claudia Kemfert, voditeljica odjela za energetiku, promet i okoliš Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja  (Deutschen Institut für Wirtschaftsforschung – DIW), u svom intervjuu mediju Handelsblatt. A s takvim razmišljanjima slaže se i veliki broj američkih stručnjaka i znanstvenika.





Imperija uzvraća udarac: kao odgovor SAD-u na sankcije protiv „Sjevernog toka 2“, EU može zatvoriti sve njihove LNG projekte

Komentari

komentar





You may also like