Njemačka: Rekordna razina ekstremizma i politički motiviranih zločina

Njemačka je u utorak izvijestila o novom rekordu u broju politički motiviranih zločina prošle godine. Smatra se da je bijes zbog vladinih mjera za suzbijanje pandemije jedan od uzroka rasta ekstremizma, izvještava France Presse.

Ministarstvo unutarnjih poslova i savezni ured za kriminalitet izbrojili su 55 048 kaznenih djela s političkom pozadinom – prvi put da je ukupan broj premašio 55 000, što označava povećanje od 23 posto u odnosu na 2020. godinu. Gotovo 22 000 nezakonitih djela pripisano je desnici, što je sedam posto manje u odnosu na prethodnu godinu, dok je oko 10 000 pripisano ljevičarima, što je smanjenje od gotovo osam posto. Još 21 340 slučajeva nije se moglo ideološki klasificirati – brojka koja je eksplodirala za 147 posto – od kojih je većina povezana s prosvjedima protiv državnih ograničenja u borbi protiv širenja koronavirusa čiji su sudionici dolazili s oba kraja političkog spektra.

Neonacisti i desničarski ekstremisti počinili su 21 964 zločina u Njemačkoj prošle godine, objavila je vlada u utorak, prenosi Andolu Agency.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser predstavila je vladino izvješće o politički motiviranim zločinima na konferenciji za novinare u Berlinu. “Krajnja desnica je najveća prijetnja našoj demokraciji i najveća ekstremistička prijetnja ljudima u našoj zemlji”, rekla je i naglasila da posljednje brojke pokazuju rastuće nasilje desničarskih ekstremista. Prema izvješću, neonacisti i desničarski ekstremisti izveli su prošle godine 1042 nasilna napada usmjerena na migrante, izbjeglice ili političke protivnike. Najmanje 590 ljudi je ozlijeđeno u tim napadima. Čak “41 posto svih žrtava politički motiviranog nasilja napadnuto je od strane desničarskih ekstremista”, rekla je savezna ministrica Faeser.

Njemačka policija zabilježila je 4735 ksenofobičnih incidenata, 3027 antisemitskih i 732 islamofobična zločina iz mržnje u 2021. godini, navodi se u izvješću. “Ozbiljno sam zabrinuta zbog masovnog povećanja broja antisemitskih zločina… to je sramota za našu zemlju”, zaključila je Faeser.

Komentari

komentar





You may also like