Njemačka ruši monopol financijskog sustava SAD-a?

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas sumnja u mogućnost očuvanja američkog monopola na globalnu platnu infrastrukturu i poziva na osnivanje od SAD-a neovisnog novog platežnog sustava, koji bi Bruxellesu omogućio samostalnost u provedbi međunarodnih financijskih transakcija i operacija. Time bi se spasio iranski nuklearni sporazum sa Zapadom.

„Europa ne smije SAD-u dozvoliti djelovanje nad našim glavama i nanositi nam štetu. Zbog toga je važno učvrstiti europsku autonomiju putom osnivanja od SAD-a nezavisnih platežnih kanala, uključno i Europski devizni fond i nezavisni SWIFT-sustav“, napisao je u utorak  Maas u njemačkom mediju Handelsblatt.

Prema mišljenju njemačkog šefa diplomacije, za Europu je od životne važnosti očuvati iranski nuklearni sporazum.

„Postojeći sporazum je puno bolji nego eksplozivna kriza koja prijeti čitavom Bliskom istoku“, kazao je Maas.

Drugim riječima, Europa više ne želi biti vazalni subjekt američkog monopola na globalni platni sustav i gradit će svoj vlastiti SWIFT, koji se neće potčinjavati Washingtonu, piše portal zerohedge.com.

Globalna platežna mreža SWIFT, sa sjedištem u Belgiji, omogućuje financijskim institucijama slanje i prijam informacija o financijskim operacijama. Uprava tog sustava tvrdi kako je SWIFT politički neutralan i nezavisan, iako se on već ranije koristio za blokiranje transakcija i osiguranje provedbe američkih sankcija protiv različitih zemalja, prije svega Irana.
Danska novna Berlingske još je 2012.g. tvrdila kako je američka vlada uspjela blokirati novac kojeg je izvjesni danski biznismen prebacio u njemačku banku za narudžbu kubanskih cigara, na koje je SAD  uveo sankcije. Posao je bio dogovoren u dolarima, što je Washingtonu omogućilo blokiranje.

Prema riječima direktora berlinskog Instituta za globalnu državnu politiku Torstena Bennera, izjava ministra Maasa je „najjači poziv na financijsku i monetarnu nezavisnost EU od SAD-a“. Ministrov članak u njemačkoj novini ukazuje na razmjer dilema pred kojima stoje europski političari, u vrijeme kada oni iz petnih žila nastoje očuvati sporazum s Iranom, trpeći pri tom posljedice Trumpovog uvođenja sankcija prema tvrtkama koje imaju poslove s Iranom.

Maas je također pozvao na osnivanje „uravnoteženog partnerstva“ s SAD-om, u kojem će europljani zauzimati one položaje koje napuštaju SAD“. Europa mora „formirati protutežu kada SAD prelaze crvenu crtu“, kazo je njemački ministar.

U proljeće je EU obećala zaštititi europski biznis od američkih sankcija ali to nije moglo uvjeriti europske tvrtke, koje su više zabrinute očuvanjem pristupa američkom tržištu nego puno skromnijim mogućnostima Irana. U srpnju je Washington službeno odbacio zahtjeve čelništva EU za oslobađanje ključnih sektora (financije, energetika, zdravstvena zaštita) od američkih sankcija.

Također se očekuje kako će stradati i SWIFT, ukoliko sustav ne dobije slobodu od američkih sankcija. SAD će početkom studenog zatražiti isključenje iranskih banaka iz platnog sustava, a u protivnom mogu uvesti protumjere, kako protiv članova uprave SWIFT-a, tako i protiv financijskih institucija koje se njime koriste.

Amerikanci također mogu zamrznuti aktive, zabraniti fizičkim osobama putovanja u SAD, kao i zabraniti europskim bankama vođenje poslova u SAD-u.
Oštro Maasovo upozorenje o dominiranju SAD-a u globalnom platnom sustavu povezano je i s oštrim pogoršanjem američko-njemačkih odnosa, a koji su, opet, povezani s Trumpovim optužbama za veliki njemački suficit u trgovinskoj bilanci, niske vojne izdatke u NATO savezu i izgradnju plinovoda „Sjeverni tok 2“. S druge strane Berlin optužuje SAD za jednostrani izlazak iz Pariškog sporazuma o klimi, jednostrani izlazak iz iranskog nuklearnog sporazuma, uvođenje carina na europski čelik i aluminij, a sumnjaju i u američku iskrenu privrženost NATO savezu.

Čini se kako je EU sve više umorna od SAD-a i kako se priprema udariti Washington po njegovom najosjetljivijem dijelu – novcima.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like