Njemačka šalje fregatu u Japan kao ispomoć protiv Kine?

Japanski medij Nikkei piše da njemačka vlada planira poslati fregatu u Japan, a njemački bi brod trebao ploviti i Južnokineskim morem, poprištem sve većih tenzija između Kine i američkih saveznika u regiji.

Nikkei podsjeća da je njemačka vlada prošle jeseni usvojila smjernice za indo-pacifičku regiju, a uključuju važnost vladavine prava i zalaganje za otvorenost tržišta u regiji.

Thomas Silberhorn, zastupnik u Bundestagu (Kršćansko socijalna unija, CSU) i član parlamentarnog izaslanstva za odnose s Japanom kazao je za Nikkei kako očekuje da će fregata isploviti prema Japanu ovoga ljeta.

“Želimo produbiti naše veze s partnerima u demokratskom kampu”, kazao je.

Nikkei piše: “Iako je Silbehrorn naznačio da plan nije ‘uperen protiv nikoga’, Berlin zasigurno ima na umu kineski ekspanzionizam”.
Pozivajući se na izvore u njemačkoj vladi i vladajućoj stranci Nikkei piše da će fregata ostati duže vrijeme u indo-pacifičkoj regiji te će se zadržati u Japanu, Australiji, Južnoj Koreji i drugdje.

Također će sudjelovati u zajedničkim vježbama sa savezničkim snagama na francuskim teritorijima u regiji.

Ujedinjeno Kraljevstvo će pak, između travnja i lipnja, poslati nosač zrakoplova HMS Queen Elizabeth u Aziju.

Navedeni primjeri pokazuju da se europske zemlje sve više aktivno pridružuju SAD-u, Australiji, Japanu, Tajvanu i Južnoj Koreji u suzbijanju rastućeg kineskog utjecaja u regiji.

Američki nosač zrakoplova ušao u Južnokinesko more

 
 

Komentari

komentar

loading...

You may also like