Njemačka šalje svoj ratni brod u Južno kinesko more prvi puta nakon 20 godina

Njemačka slijedi UK i SAD u otporu protiv kineskog širenja utjecaja u regiji Indo-Pacifika. Prvi puta nakon 2002., Njemačka će poslati svoj ratni brod u sporno Južno kinesko more, izvještava DW.

Fregata Bayern isplovit će na put koji će trajati sedam mjeseci. Na brodu će biti 200 članova posade, a isplovit će iz luke Wilhelmshaven na sjeverozapadu Njemačke. Pristajat će uglavnom u luke država koje su njemački saveznici. Posjetit će Australiju, Japan, Južnu Koreju i Vijetnam. Međutim, sporna trasa fregate jest prolazak kroz Južno kinesko more u prosincu. Njemačka mornarica je ipak odustala od ideje da fregatu provede kroz još “usijanije” područje: Tajvanski tjesnac.

Iz njemačkog vrha nisu skrivali da je ova odluka donesena kako bi poslali poruku Kini. Ministar vanjskih poslova Heiko Maas je rekao kako je područje Indo-Pacifika dio svijeta gdje će se odlučivati o budućem međunarodnom poretku i da je bitno da Njemačka bude prisutna u takvom preslagivanju.

Ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer tvrdi “Poruka je jasna: stojimo uz vrijednosti i interese naših partnera i saveznika. Našim partnerima u Indo-Pacifiku, realnost je da nemaju više otvorene i sigurne morske rute te da su prisvajanja teritorija upravljanja zakonom sile”, prenosi DW.

Japanski ministar obrane Nobuo Kishi početkom godine već je zatražio od njemačke ministrice Kramp-Karrenbauer vojnu prisutnost njemačke mornarice u regiji, a spominjao je i zajedničke vojne vježbe.

Zanimljivo je da se Njemačka uključuje u ovu diplomatsko-stratešku borbu protiv Kine s obzirom da je Kina od ove godine u utrci sa SAD-om da postane najveći trgovački partner Berlina. Izvoz u Kinu značajno je pomogao Njemačkoj da se izvuče iz ovogodišnje ekonomske krize.





 

 

 





Komentari

komentar

You may also like