Njemačka se do kraja godine namjerava riješiti uvoza ruske nafte

Njemačka bi u roku od godinu dana mogla prestati uvoziti ruski ugljen i naftu i postati gotovo neovisna o uvozu tih energetskih resursa iz Rusije, piše u subotu tamošnji medij Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), pozivajući se na riječi njemačkog ministara gospodarstva i vicekancelara Roberta Habeka (stranka Zeleni).

“Radimo svaki dan…kako bismo smanjili ovisnost o ruskoj nafti, ugljenu i plinu. Svaki dan, pa i svaki sat, opraštamo se od ruskog uvoza. Ako uspijemo, onda ćemo do jeseni biti neovisni o ruskom ugljenu, a do kraja godine bit ćemo gotovo neovisni o ruskoj nafti”, izjavio je Habek.

Istodobno je kazao kako će biti teže riješiti se ovisnosti o ruskom plinu, s obzirom da Njemačka nema vlastite kapacitete za uvoz ukapljenog plina. Prema Habekovim riječima, njemačka vlada na sličnom scenariju radi od prosinca 2021. godine.

Podsjećamo da je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prije dva dana izjavila da bi EU trebala napustiti ruske energente u roku od pet godina, čime je za čak pet godina skratila rok najavljen pri predstavljanju novog energetskog plana Bruxellesa svega nekoliko dana ranije, i koji je navedene ciljeve planirao dostići do 2030. godine.

 

Komentari

komentar





You may also like