Njemačka se ispričala zbog šale o leopardu koja je mogla uvrijediti Afrikance

Njemačka se jučer ispričala zbog korištenja emojija (znaka) leoparda kako bi se rugala ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, što je uvrijedilo Afrikance, izvijestio je AP.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova se preko Twittera našalilo se s ruskim ministrom vanjskih poslova tijekom njegove turneje po Africi. Napisali su da on nije tamo da traži leoparde, već da pokušava opravdati rusku invaziju na Ukrajinu. Objava i emoji koje je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova koristilo na svom službenom Twitteru referira se na odluku Njemačke da pošalje neke od svojih naprednih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu kao pomoć u ratu protiv Rusije.

No, viši dužnosnik Afričke unije uvrijedio se i izjavio da se na ovaj način njegov kontinent predstavlja samo kao kontinent divljih životinja. Ebba Kalondo, glasnogovornik predsjednika Afričke unije Mousse Fakija Mahamata, odgovorio je na objavu njemačke vlade, pitajući jesu li Afrika, njeni ljudi i divlje životinje “samo šala za njih”. “Vanjska politika nije šala i ne bi se trebala koristiti za prikupljanje jeftinih geopolitičkih bodova”, napisao je Kalondo.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova ispričalo se i reklo da objava nije imala namjeru uvrijediti, već “pokazati laži kojima se Rusija služi kako bi opravdala rat protiv Ukrajine”. Lavrov je ovaj tjedan posjetio Južnoafričku Republiku, Esvatini, Angolu, a jučer je stigao u Eritreju. U Africi je ponovio svoje tvrdnje da SAD i zapadni saveznici koriste Ukrajinu kao sredstvo za “hibridni rat” protiv Rusije. Mnoge afričke zemlje još održavaju povijesne odnose s Moskvom. Južnoafrička Republika bila je jedna od zemalja koje su se suzdržale na prošlogodišnjem UN-ovom glasovanju za osudu ruske invazije. Eritreja je glasala protiv odluke zajedno s Rusijom, Bjelorusijom, Sjevernom Korejom i Sirijom.

Komentari

komentar





You may also like