Njemačka se protivi novim sankcijama: ne dirajte Sberbank i luke

Njemačka, najveće gospodarstvo u EU, postala je glavna prepreka u pitanju isključivanja iz međunarodnog platnog sustava SWIFT najveće ruske banke Sberbank, izvješćuje američki Bloomberg.

Berlin je i protiv zabrane ruskog pristupa lukama.

Takve bi sankcije mogle pogoditi trgovinu robom koja nije sankcionirana i o kojoj Njemačka ovisi.

Gotovo sve zemlje EU podržale su isključenje Rusije iz SWIFT-a. Ali još u veljači dvije su se zemlje tome protivile – Njemačka i Mađarska.

Rusija ima svoj zamjenski sustav za SWIFT (SPFS), kojeg je već ranije pokrenula. Financijske vlasti i središnje banke Rusije i Kine namjeravaju proširiti korištenje SPFS-a, kazao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem. Time će se omogućiti sva potrebna plaćanja za međunarodnu trgovinu i ugovore.

Kina, druga najveća svjetska ekonomija nakon Sjedinjenih Država, zajedno s Ruskom Federacijom ubrzat će razvoj vlastitih analoga međunarodnih platnih sustava, navodi britanski The Economist. Trgovinski partneri ovih zemalja morat će im se pridružiti: uzimajući u obzir stope rasta, do 2035. godine Kina će postati najveće gospodarstvo na svijetu.





 

 

 





Komentari

komentar

You may also like