Njemačka sprema odgovor na nove sankcije SAD-a protiv „Sjevernog toka 2“

Njemačka vlada priprema protuodgovor u slučaju da Bijela kuća uvede dodatne sankcije protiv ruskog plinovoda „Sjeverni tok 2“, koji povezuje rusku i njemačku obalu Baltičkoga mora. O tome piše Bloomberg pozivajući se na izvore u vladi u Berlinu.

U internom dokumentu njemačkog Ministarstva gospodarstva  navodi se kako nove američke sankcije mogu utjecati na značajan dio europskih tvrtki i banaka, kao i na vladine agencije. Kao protuodgovor na to vlada Angele Merkel razmatra plan o koordiniranim potezima Europske unije.

Krajem prošle godine američka administracija uvela je sankcije protiv tvrtki koje sudjeluju u izgradnji ovoga plinovoda ako odmah ne obustave sve radove, što su one ubrzo i učinile, prije svih švicarska tvrtka Allseas koja je u strahu od sankcija povukla svoje brodove-cjevopolagače.

Proteklih tjedana Rusija intenzivira praktične aktivnosti koje idu u smjeru nastavka završnih radova na tom 1200 kilometara dugom plinovodu od čega je preostalo izgraditi po 80-ak kilometara svake od ukupno dviju cijevi koliko ih on ima. Radove bi dovršili ruski specijalizirani brodovi. Pritom Washington izjavljuje o mogućem uvođenju novih sankcija, koje bi se ovoga puta mogle odnositi na osiguravajuće tvrtke brodova-cjevopolagača, kao i luke i ostale tvrtke koje im u tom poslu pružaju usluge. Ona koja je pritom najizloženija je njemačka baltička luka Murkan koja pruža sve logističke usluge za izgradnju posljednje preostale dionice plinovoda koja prolazi danskim vodama Baltičkoga mora.

 

Die Welt: Rusija će dovršiti „Sjeverni tok 2“ bez obzira na američke sankcije
 

 

Komentari

komentar

You may also like