TOP VIJEST: Njemačka: stigli rezultati ponovljene analize za Alekseja Navalnoga

Njemačka savezna vlada priopćila je kako su specijalizirani laboratoriji u Francuskoj i Švedskoj izvršili ponovnu analizu testova za ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navalnog, i da su potvrdili trovanje istoga supstancama iz grupe nervnog otrova – poznatog i kao Novičok.

Službeni Berlin prethodno se obratio međunarodnoj Organizaciji za zabranu kemijskog oružja, čiji su stručnjaci uzeli uzeli testove Navalnog i predali ih referentnim laboratorijima za nezavisnu provjeru podataka njemačke vlade.

Podsjećamo: Aleksej Navalny hospitaliziran je 20. kolovoza u ruskom gradu Omsku, u Sibiru, nakon što mu je naglo pozlilo u zrakoplovu kojim je letio za Moskvu. Nakon pregleda i obrade od strane ruskih specijalista, koju su u tu svrhu stigli i iz Moskve, Navalny je prebačen posebnim zrakoplovom na daljnje liječenje u Berlin. Ruski stručnjaci nisu pronašli tragove bilo kakvog otrova u tijelu Navalnog, a Moskva kategorički odbacuje sve optužbe o navodnom trovanju istoga od strane ruskih vlasti.

Očito se ulazi u fazu, kada će se s razine političke retorike, optužbi i protuoptužbi, krenuti u konkretne, praktične poteze, koji će, sada je to već posve izvjesno – rezultirati novim proturuskim sankcijama od strane Zapada. Najneizvjesnije je u svemu tome pitanje nastavka daljne izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, za čiji prekid je kancelarka Angela Merkel nakon izbijanja “afere Navalny” izložena velikim pritiscima, kako kod kuće, tako i izvana.

Komentari

komentar





You may also like