Njemačka traži kupce za Gazpromovu imovinu na svom teritoriju

Gazprom zaustavlja utiskivanje plina u najveće njemačko skladište “Reden”

I dok jačaju proturuske sankcije, a ruski se diplomati masovno protjeruju iz EU, ionako krajnje složeni energetski problemi na europskom kontinentu (i u svijetu općenito) postaju još složeniji. O tome svjedoči i slijedeća vijest:

Ruski Gazprom je 1. travnja najavio povlačenje iz svoje tvrtke kćeri Gazprom Germania Gropu koja uključuje trgovačke tvrtke i operatera triju skladišta plina u Njemačkoj i Austriji. Njemački ministar gospodarstva Robert Habek jučer je objavio da je imovina te tvrtke stavljena pod upravljanje Saveznoj mrežnoj agenciji. Berlin traži kupce za Gazprom Germania i spreman ih je podržati kreditima državne banke KfW IPEX-Bank, javlja američki Bloomberg pozivajući se na izvore.

Njemačke vlasti ne isključuju niti djelomičnu nacionalizaciju tvrtke (više o ovoj temi pogledajte ovdje ili na poveznici ispod teksta), ali bi željele drugačije rješenje, rekao je izvor. Do sada su napori da se spasi Gazprom Germania ostvarili različit napredak, istaknuo je.

Kako je izvijestio medij EADaily, od 1. travnja, kada je Gazprom najavio povlačenje svoje imovine, ruska tvrtka naglo je smanjila poslovanje na tri skladišna postrojenja UGS-a u Austriji i Njemačkoj, kojima upravlja Gazprom Germania preko operatera Astora. Dakle, u najvećem skladištu u Njemačkoj, „Reden“, kapaciteta 3,9 milijardi kubika, radovi na odabiru i utiskivanju plina potpuno su stali. Ujutro 4. travnja nastavljeni su, ali u minimalnoj količini. U pogone UGS-a ubrizgano je manje od pola milijuna kubika plina, čije aktivne rezerve u skladištu iznose 21,5 milijuna kubika.

Slično stanje je i u skladištu Katarina, gdje Gazprom Germania posjeduje 50 posto, a Gazprom također skladišti svoje rezerve. Tamo je 1. travnja povučeno 6,2 milijuna kubika. Nakon toga su sve operacije obustavljene. Kako kaže Katarinin operater, posao nije nastavljen. Skladišne ​​rezerve su 103 milijuna kubnih metara s kapacitetom od 488 milijuna kubika.





Skladišni kapaciteti koje koristi Gazprom strateški su potrebni Njemačkoj, jer njihovi kapaciteti čine više od 20% svih PGS postrojenja u zemlji.

Podsjećamo: Gazprom Germania GmbH je bila podružnica Gazprom Exporta (dio Gazproma ).

Tvrtka prodaje gorivo i ima mrežu benzinskih postaja u Njemačkoj. Također posjeduje tvrtke Gazprom Marketing & Trading, Wingas i nekoliko drugih tvrtki u Njemačkoj, Velikoj Britaniji , Švicarskoj i Češkoj .





Njemačka raspravlja o nacionalizaciji podružnica Gazproma i Rosnjefta. Izvršeni pretresi!

Komentari

komentar

You may also like