Njemačka tvrdi da je njena politika prema Kini u razvoju

Njemačka je zabrinuta zbog situacije s ljudskim pravima u kineskoj regiji Xinjiang, rekao je glasnogovornik vlade u srijedu, pozivajući Kinu da bude transparentna u vezi s razvojem događaja u pokrajini, izvještava Reuters.

Berlinska politika prema Kini “je u razvoju”, rekao je glasnogovornik na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare. Zapadne države i grupe za ljudska prava optužuju vlasti Xinjianga za zatvaranje i mučenje Ujgura i drugih manjina u logorima. Peking odbacuje optužbe i opisuje kampove kao objekte za strukovnu obuku za borbu protiv vjerskog ekstremizma. “Što se tiče situacije u Xinjiangu, mogu načelno reći da savezna vlada – i tu smo u dogovoru s našim partnerima iz Europske unije – nastavlja s velikom zabrinutošću promatrati razvoj situacije ljudskih prava u pokrajini”, dodao je glasnogovornik, pozivajući Peking da osigura transparentnost razvoja događaja u pokrajini.

Nakon svježih medijskih izvješća o kršenju ljudskih prava u autonomnoj regiji Xinjiang Uyghur, njemački ministar gospodarstva u utorak je rekao da Berlin mijenja način na koji postupa s Kinom i da će pitanjima ljudskih prava dati veći prioritet. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je u srijedu, rekavši da se Peking odlučno protivi pokušajima korištenja dezinformacija i laži za ocrnjivanje Kine. Međutim, BBC, Der Spiegel i druge medijske platforme u utorak su priopćile da posjeduju ogromnu količinu podataka koji otkrivaju neviđene detalje o kineskoj upotrebi takozvanih “preodgojnih” logora i formalnih zatvora kao dva odvojena, ali povezana sustava masovnog pritvora za Ujgure.

Albrecht von der Hagen, šef Udruge obiteljskih poduzeća, dodao je: “Slike kršenja ljudskih prava u Xinjiangu ostavljaju nas zaprepaštene.” “Da, Europa mora postati neovisnija o autokracijama. No, to zahtijeva da se Njemačka i Europa repozicioniraju kroz veću trgovinu s demokratskim ustavnim državama”, rekao je, pozivajući da se “snažno potiču političke inicijative poput punog europsko-američkog trgovinskog sporazuma”. Glasnogovornik njemačke vlade rekao je da će Berlin “detaljnije procijeniti” izvješća.

 

Kina: ‘Ljudska prava ne treba politizirati’





Komentari

komentar





You may also like