Njemačka tvrdi da neće dalje pregovarati s UK oko Protokola za Sjevernu Irsku

Glasnogovornik njemačke vlade rekao je da Berlin odbacuje daljnje pregovore u vezi s Protokolom o Sjevernoj Irskoj, ali podržava pokušaje Europske komisije da pronađe rješenje unutar okvira protokola, prenosi RT.

Glasnogovornik Berlina danas je ponovio je da stoje iza odluke Europske komisije i njenih pokušaja da pronađe rješenje za pitanje Protokola o Sjevernoj Irskoj. “Cilj je raditi s Ujedinjenim Kraljevstvom na pronalasku rješenja za provedbu protokola, a Europska komisija ima punu podršku njemačke vlade u tom pogledu”, rekao je glasnogovornik. “Međutim, odbijamo ponovno pregovaranje o samom protokolu”, dodali su, odbacujući zahtjeve britanskog ministra Davida Frosta za nova dva do tri tjedna “intenzivnih”pregovora.

Protokol je u praksi povukao carinsku granicu usred Irskog mora, zadržavajući Sjevernu Irsku unutar jedinstvenog tržišta EU i odvojenu od britanskog otoka. Ovo rješenje, prema mnogima u Londonu i Belfastu, ne funkcionira, a neki kažu da ugrožava teško stečeni mir na irskom otoku. “Moramo napraviti značajne promjene ako želimo postići rješenje”, rekao je Frost za Politico u četvrtak uoči sastanka s Marosom Šefčovičem, koji predstavlja EU u odnosu s UK nakon Brexita. Prijedlogom EU koji je objavljen u srijedu ipak će se osigurati nesmetan protok lijekova između Velike Britanije i Sjeverne Irske, a papirologija će se drastično smanjiti. Inspekcije mesa, mliječnih proizvoda i drugih prehrambenih proizvoda s britanskog kopna past će za 80%, prema ustupku kojeg je predložio Bruxelles.

U preventivnoj poruci u utorak, Frost je rekao kako misli da će i ovaj prijedlog EU vjerojatno pasti i da će biti potrebno između dva i tri tjedna novih pregovora. Osim carinskih ublažavanja, UK također želi ukidanje nadzora Europskog suda pravde (ECJ) u Sjevernoj Irskoj. Sud odlučuje djeluju li institucije EU zakonito, uključujući i pitanja koja se odnose na trgovinu i pridržavanje jedinstvenog tržišta bloka. Demokratska unionistička stranka (DUP) iz Sjeverne Irske također je zaprijetila da će napustiti vlast Sjeverne Irske ako se protokol ne promijeni.

Komentari

komentar





You may also like