Njemačka uhitila ruskog znanstvenika zbog špijunaže svemirske tehnologije

Ruski znanstvenik koji radi na njemačkom sveučilištu koji je uhićen prošle godine zbog špijuniranja za Rusiju podijelio je informacije o europskom svemirskom raketnom programu Ariane. Optuženi, identificiran samo kao Ilnur N, optužen je zbog sumnje na špijunažu, objavili su danas savezni tužitelji u priopćenju, prenosi DW.

Ilnur je radio na bavarskom sveučilištu kada ga je, navodno, kontaktirala ruska strana obavještajna služba SVR 2019. godine. “Prenio je informacije o istraživačkim projektima u području zrakoplovne tehnologije, posebice o različitim fazama razvoja europskog lansera raketa Ariane”, rekli su. Program Ariane Europske svemirske agencije sastoji se od niza transportnih raketa dizajniranih za transport teških tereta, uključujući satelita, u svemir. Prema tužiteljima, Ilnur je od kraja studenoga 2019. održavao “redovne susrete” s višim časnikom ruske vanjske obavještajne službe stacioniran u Njemačkoj. Znanstvenik je navodno je dobio 2500 eura u gotovini u zamjenu za informacije koje je podijelio, a koje su uključivale i detalje o njegovom znanstvenom istraživanju na neimenovanom bavarskom sveučilištu.

Ilnur je uhićen prošlog lipnja pod sumnjom da je špijunirao za Moskvu. Tužitelji su rekli da je radio kao znanstveni asistent na sveučilišnom odjelu za prirodne znanosti i tehnologiju. Ovo je samo jedna u nizu optužbi Berlina za rusku špijunažu u Njemačkoj. U listopadu 2021. Nijemac je osuđen na dvije godine uvjetne zatvorske kazne jer je ruskim tajnim službama proslijedio tlocrte zgrada parlamenta dok je bio zaposlen u zaštitarskoj tvrtki. U kolovozu je uhićen bivši zaposlenik britanskog veleposlanstva u Berlinu pod sumnjom da je predao dokumente ruskoj obavještajnoj službi. Njemačka je također više puta optuživala Rusiju za cyber-špijunažu.

Komentari

komentar

You may also like