Njemačka uhitila zaposlenika britanske amabasade zbog prodaje tajnih spisa Rusima

Nakon zajedničke istrage Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke uhićen je britanski državljanin David S. (57) zbog sumnje da je surađivao s ruskim tajnim službama, izvještava dpa.

Policija je pretražila stan i radno mjesto uhićenog u Berlinu. Osumnjičenik koji nema diplomatski imunitet. Tužitelj tvrdi da je David S, najmanje u jednom navratu, od prosinca 2020., surađivao s ruskim službama.

“Najmanje je jednom prilikom predstavnicima ruske obavještajne službe proslijedio dokumente do kojih je došao tijekom svog profesionalnog djelovanja”, navodi se u priopćenju glavnog saveznog tužiteljstva Njemačke. “Optuženi je primio gotovinu u još nepoznatom iznosu u zamjenu za prijenos informacija”, dodaje se u objavi tužiteljstva, a prenosi Reuters.

U istrazi se sudjelovale tajne službe UK i Njemačke kao i protuterorističke agencije. U istragu se uključio i Scotland Yard, prenosi The Guardian.

Britanske tajne službe već nekoliko godina tvrde da se Peking i Moskva žele dočepati tajnih dokumenata UK. Očekivano, Kina i Rusija odbacuju ovakve tvrdnje. Ruska ambasada još nije komentirala uhićenje Davida S.

Komentari

komentar





You may also like