Njemačka ulaže u proizvodnju “zelenog” vodika u Mauritaniji

Međunarodni konzorcij s pretežito njemačkim vodstvom potpisao je ugovor s vladom Mauritanije za projekt “zelenog” vodika vrijedan 34 milijarde dolara s kapacitetom elektrolize do 10 gigavata, objavio je u danas Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Tzv. “zeleni” vodik se definira kao vodik koji se dobiva korištenjem obnovljive energije kroz proces elektrolize vode. Zasad je i dalje skup kao način dobivanja energije, ali dio energetskih stručnjaka predviđa pad cijena ovakvog načina dobivanja energije. Prednost je što se vodik skladišti i prenosi, pa se koristi kao gorivo. Kina je vodeći proizvođač, ali i potrošač “zelenog” vodika.

Projekt pod vodstvom Njemačke će imati proizvodni kapacitet od oko 8 milijuna tona amonijaka ili drugih krajnjih proizvoda na bazi vodika godišnje, pišu novine, pozivajući se na uključenu njemačku tvrtku Conjuncta. Prva faza projekta, koja će se nalaziti sjeveroistočno od obalne prijestolnice Nouakchotta u zapadnoj Africi, trebala bi biti dovršena 2028. s planiranim kapacitetom od 400 megavata, rečeno je. Egipatski dobavljač energije Infinity i Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata također su bili uključeni u projekt. Njemačka vlada još nije komentirala potez.

“Ovaj projekt imat će snažnu vezu s Njemačkom kao pružateljem tehnologije i potencijalnim kupcem zelene energije”, rekao je glavni izvršni direktor Conjuncte Stefan Liebing. Njemačka se trudi povećati svoje kapacitete obnovljivih izvora energije kako bi nadoknadila uvoz ruskog goriva i ispunila klimatske ciljeve. U prosincu je Berlin odobrio izgradnju prve mreže cjevovoda za vodik u zemlji.

Komentari

komentar

You may also like