Njemačka uvodi strogu karantenu

Savezne i regionalne vlasti u Njemačkoj dogovorile su se o uvođenju u zemlji stroge karantene – najkasnije od 16. prosinca. O tome je u subotu izvijestio medij Business Insider, pozivajući se na rezultate pregovora između šefova ureda njemačke vlade i premijera saveznih zemalja.

Prema istom portalu, ured Angele Merkel inzistira na tome da se novo zaključavanje uvede već u utorak, 15. prosinca. Konačna odluka o tome donijet će se u nedjelju tijekom videokonferencije između kancelara i premijera saveznih država.

Kako je planirano, članovi najviše dvaju kućanstva, s najviše pet osoba, moći će se okupljati u privatnim kućama i stanovima. Ovo se pravilo ne odnosi na djecu mlađu od 14 godina. U razdoblju od 24. do 26. prosinca vlasti žele dopustiti druženja najviše 10 ljudi, ali riječ bi trebala biti samo o rodbini.

I dalje postoje nesuglasice između Ureda kancelarke i regionalnih čelnika oko mogućeg zatvaranja škola i vrtića. Prema Business Insideru, postignut je načelni dogovor da će se do 10. siječnja obrazovanje u školama organizirati, ako je moguće, samo putem interneta. Što se tiče rada vrtića, ured kancelarke Merkel želi da se zatvore barem do 10. siječnja, dok državne vlasti inzistiraju da ostanu otvoreni.

U Njemačkoj je sada na snazi ​​takozvano meki lockdown – u usporedbi s prvom karantenom koja je bila na proljeće, sada su otvoreni vrtići i škole, trgovački centri i neprehrambene trgovine.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze novim koronavirusom u Njemačkoj povećao se za 28.438 u posljednja 24 sata. U 24 sata umrlo je 496 osoba zaraženih Covidom-19. Tijekom čitavog vremena pandemije zaraza je evidentirana kod 1.300.516 stanovnika Njemačke, od čega je 21.466 pacijenata umrlo od komplikacija.
Komentari

komentar

You may also like