Njemačka vjerojatno kupuje izraelski sustav “Arrow 3”: Pokreću zajednički europski protunuklearni štit?

Zadnjih tjedan dana objavljen je cijeli niz izvješća koja pokazuju da je Njemačka odabrala obrambeni raketni sustav Arrow 3 izraelske proizvodnje kao dio velikog remonta svojih oružanih snaga, nešto što je u znatnoj mjeri potaknuto ruskim napadom na Ukrajinu ove godine. Takav bi ugovor, ako se provede, osigurao jedinstvenu vrstu obrane od balističkih raketa u zapadnoj Europi. To bi ujedno bila i prva izvozna prodaja Arrow 3 sustava koja bi dodatno učvrstila vojne odnose između Njemačke i Izraela, piše The War Zone.

Ranije ovog tjedna, tijekom posjeta Berlinu, izraelski premijer Yair Lapid potvrdio je da je Njemačka u pregovorima o kupnji Arrow 3 sustava od njihove Israel Aerospace Industries (IAI), ali nije spomenuto koliko bi sustava moglo biti nabavljeno ili kolika je cijena. Međutim, medijska izvješća opisala su potencijalnu cijenu od oko 2 milijarde dolara.

“Izrael će imati značaju ulogu u izgradnji novih njemačkih obrambenih snaga, uglavnom u području protuzračne obrane”, rekao je Lapid na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Lapid je dodao da je Izrael “potpuno posvećen sigurnosti Njemačke, sigurnosti Europe i sposobnosti liberalnih demokracija da se brane.” Scholz je, pak, rekao da Njemačka želi ojačati svoju kopnenu protuzračnu obranu u budućnosti i “jako želi raditi s Izraelom na tome”. Njemački čelnik opisao je Arrow 3 kao “vrlo učinkovit proizvod”. Neimenovani izvor iz njemačke vlade rekao je agenciji Reuters da “postoji plan za kupnju Arrow 3, ali ništa nije potpisano”. Bloomberg je također izvijestio da je Berlin donio “preliminarnu odluku o kupnji” izraelskog sustava.

Izraelski IAI, zajedno s Boeingom, razvija Arrow 3 od 2008. uz značajnu financijsku i drugu potporu američke vlade. Ta se podrška također proširila i na ustupanje poligona za testiranje na Aljasci. Arrow 3 ušao je u operativnu službu Izraela u siječnju 2017., a sustav je oborio sirijski projektil zemlja-zrak tri mjeseca kasnije.

Sustav je razvijen kao glavna razina izraelske obrane od balističkih raketa i kao opći protuzračnu obrambeni štit. Kao takva, njegova presretačka komponenta dizajnirana je za nošenje kinetičkog vozila za presretanje i izvan zemljine atmosfere (egzo-atmosfera), gdje se fizički zabija u metu, uništavajući je u fazi leta na srednjem kursu putanje. Primarni ciljevi Arrow 3 su sve vrste balističkih projektila, uključujući najrazornije interkontinentalne balističke projektile ili ICBM, koji lete vrlo visoko i iznimno velikim brzinama. Mogućnost presretanja balističkih projektila izvan atmosfere pruža dodatni stupanj sigurnosti, posebno kada je riječ o oružju koje bi moglo nositi nuklearne bojeve glave ili čak biološko ili kemijsko oružje.

Za Izrael, primarna uloga Arrow 3 je pružanje obrane od prijetnji nuklearnim balističkim projektilima koje dolaze iz Irana. Cjelokupni sustav također uključuje Eltinu L- Green Pine obitelj radara s aktivnim elektroničkim skeniranjem (AESA) koji se koriste za pronalaženje ciljeva. Iako nije jasno hoće li Green Pine radar biti dio njemačkog sustava Arrow 3, sustav se također može koristiti u kombinaciji s drugim senzorskim sustavima, poput američkog AN/TPY-2 radara za proturaketnu obranu, pa čak i uz svemirske satelite za rano upozoravanje kao dio šire mreže proturaketne obrane.





Iz njemačke perspektive, Arrow 3 bi činio obrambeni kišobran prvenstveno protiv ruskih napada balističkim projektilima. Kremlj nastavlja snažno ulagati u svoj strateški raketni arsenal, uključujući novu generaciju ICBM-a. To uključuje teški ICBM Sarmat koji bi trebao zamijeniti SS-18 Satan iz doba Hladnog rata i za koji se očekuje da će nositi do 10 vozila za ponovni ulazak (MIRV) s višestrukim neovisnim ciljanjem. Drugi nedavni dodaci ruskim ICBM snagama uključuju mobilne i silosne RS-24 Yars, također s više bojevih glava.

Osim što predstavlja veliku nadogradnju njemačkog sustava protuzračne obrane, trenutno predvođenog sustavom zemlja-zrak Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3), koji ima ograničenu sposobnost obrane od projektila, Arrow 3 imao bi šire značenje u smislu kooperativne europske i NATO protuzračne obrane. Govoreći prošlog mjeseca, Scholz je rekao da nije samo predan nadogradnji vlastite protuzračne obrane, već da će Njemačka “od samog početka dizajnirati tu buduću protuzračnu obranu na takav način da naši europski susjedi mogu biti uključeni ako žele”. U istom govoru Scholz je spomenuo saveznike kao što su Poljska, baltičke zemlje, Nizozemska, Češka, Slovačka i nordijske zemlje.

Komentari

komentar





You may also like