Njemačka vlada odobrila 30 milijardi € pomoći za poplave

Njemačka vlada jučer je odobrila paket pomoći u iznosu od 30 milijardi eura obnovu regija pogođenih razornim poplavama prošlog mjeseca. Kancelarka Angela Merkel i čelnici 16 njemačkih saveznih država odobrili su državni paket pomoći za poplave za kojeg je još uvijek potrebno odobrenje parlamenta, prenosi AP.

Najveći dio iznosa (28 milijardi) izdvojit će savezna vlada i pokrajine, a dvije milijarde će dati grad Berlin. Većina pomoći otići će u zapadne savezne države Falačko Porajnje i Sjeverna Rajna-Vestfalija.

“Brzo otklanjanje štete i obnova infrastrukture imaju apsolutni prioritet. To je ogroman pothvat s obzirom na stupanj devastacije u područjima pogođenim poplavama i jakim kišama”, rekao je ministar financija Olaf Scholz, prenosi dpa.

Ove godine bi se iz fonda trebalo isplatiti 16 milijardi eura. Savez njemačkih osiguravatelja objavio je u srijedu kako je osiguranicima već isplaćeno 700 milijuna eura.

Na sastanku vlade dogovoren je sustav koji će ljudima na mobilne telefone ubuduće poslati poruke o mogućim poplavama.

Čak 180 ljudi poginulo je u najvećim poplava u zemlji u više od pola stoljeća. Osim ljudskih života, poplave su odnijele mnoge domove, ceste, željezničke pruge i mostove.

Vladajuća stranka CDU se našla na meti kritika zbog načina upravljanja katastrofom, a Armin Laschet, kandidat za nasljednika Angele Merkel, se ispričao zbog smijanja tijekom posjete gradiću pogođenom poplavom, gafa koji ga je stajao pada potpore među biračima dva mjeseca uoči saveznih izbora.

Dvije trećine njemačkih građana nisu zadovoljni odgovorom savezne vlade i pokrajinskih vlada na krizu, pokazuje anketa koju su provele njemačke novine Bild.

Komentari

komentar

You may also like