Njemačka vlada: Turska je središnja platforma za terorističke organizacije

U službenom dokumentu njemačke vlade, upućenom Bundestagu kao odgovor na pitanje parlamentarne frakcije Stranke ljevice, navedeno je kako turska vlada, a u stvari predsjednik Recep T. Erdogan, aktivno podupiru islamske i terorističke organizacije na Bliskom i Srednjem istoku.

„Brojni izrazi solidarnosti i potpora djelovanju egipatske „Muslimanske braće“, HAMAS-a i drugih predstavnika oružane islamističke oporbe u Siriji od strane vladajuće „Stranke pravde i razvoja“ i predsjednika Erdogana, naglašavaju njihovu ideološku bliskost s „Muslimanskom braćom“, navodi se u vladinom dokumentu.

„Kao rezultat unutarnje i vanjske politike Ankare, Turska se, postupno se islamizirajući počevši od 2011. godine, pretvorila u središnju platformu za aktivnosti islamističkih organizacija na Bliskom i Srednjem istoku“, stoji u dokumentu njemačke vlade.

Ovim potezom njemačka vlada je prva od svih vlada Zapadnih država otvoreno progovorila o neposrednoj vezi turskog predsjednika i vlade s najmanje jednom radikalnom islamističkom organizacijom. Zanimljivo je kako je na tu vezu već puno ranije upozoravala i službena Moskva ali tada nije bilo reakcija. Čini se kako se stvari po pitanju Turske i njezinom odnosu prema terorističkim organizacijama mijenjaju sukladno trenutačnim geopolitičkim interesima. Nakon nedavnog ponovnog približavanja Ankare Moskvi utihnule su ruske prozivke prema turskom vrhovništvu, a težište kritika turske politike prebacilo se na Zapad.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like