Njemačka vojska ne može Kijevu isporučiti teško naoružanje

Njemačka ne može slati teško naoružanje Ukrajini iz vlastitih zaliha Bundeswehra, izjavila je ministrica obrane Christine Lambrecht danas tijekom izravnog prijenosa RTL-a.

Lambrecht tvrdi da bi stoga bilo potrebno uspostaviti svojevrsnu “kružnu razmjenu” s partnerima iz EU i NATO-a, što znači da bi se oružje moglo isporučivati ​​Ukrajini iz drugih zemalja, što će im Njemačka kasnije moći nadoknaditi. Također, moglo bi biti isporučeno oružje sovjetske proizvodnje s kojim ukrajinska vojska lakše upravlja jer im je poznatije.

“Takva pomoć bi mogla podrazumijevati tenkove, borbena vozila i razne alternative koje bi pojedine zemlje mogle poslati. Trenutno razgovaramo o tome i stvari idu vrlo brzo”, objasnila je Lambrecht. Upitana kada bi Ukrajina mogla dobiti to teško oružje, njemačka ministrica obrane tvrdi da bi se “to moglo dogoditi za nekoliko dana”. Prijedlog kružne razmjene ranije je također iznio njemački vicekancelar Robert Habeck, koji također obnaša dužnost ministra gospodarstva i klimatske akcije.

Nakon video sastanka sa zapadnim čelnicima u utorak, njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da su oružane snage zemlje ostale bez zaliha za naoružavanje Ukrajine. Ipak, Kijev bi mogao kupiti oružje od njemačkih obrambenih tvrtki, a te bi kupnje naknadno bile otplaćene, dodao je. Nekoliko dan ranije, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock ranije je rekla da Kijevu treba teško naoružanje i da je nije vrijeme za pronalaženje izgovora za neopskrbu.

Komentari

komentar





You may also like