Njemačka za embargo na uvoz ruske nafte u EU

Nastavlja se „saga“ unutar Europske unije vezano uz pripremu novog – šestog sankcijskog paketa protiv Rusije. On bi, prema najavama i željama, trebao uključivati zabranu uvoza ruske nafte, kao i isključenje niza ruskih banaka, uključujući i one najveće – Sberbank, iz međunarodnog platnog sustava SWIFT.

Prema današnjim (1. svibnja) navodima njemačke agencije dpa, koja se poziva na diplomatske izvore, Berlin je tijekom posljednjih preliminarnih pregovora o šestom paketu sankcija EU-a “jasno govorio” u korist zabrane uvoza nafte iz Rusije.

Razlog nagle promjene njemačkog stava po tom pitanju vjerojatno je nedavni uspjeh u pronalaženju alternativnih dobavljača nafte, navodi dpa. Tako je prošlog tjedna vicekancelar, ministar za ekonomska pitanja i zaštitu klime Njemačke Robert Habeck izjavio da se ovisnost zemlje o uvozu ruske nafte smanjila s 35% prije ruske vojne intervencije u Ukrajini na sadašnjih 12%.

Robert Habeck, izvor: Wikimedia Commons

Sada se još „samo“ Mađarska, Austrija, Slovačka, Španjolska, Italija i Grčka, protive spomenutom embargu, s obzirom na veliku ovisnost o uvozu ruske nafte. Što se tiče država Južne Europe, tamo se s velikom zabrinutošću doživljava očekivano povećanje cijena energije nakon donošenja takve odluke.

Sljedeći će dani vjerojatno pokazati kako će napredovati proces razgovora o uvođenju naftnog embarga, piše njemačka agencija.

S obzirom na prilično veliku grupu zemalja koje se protive navedenoj sankcijskoj mjeri, Europska komisija mogla bi predložiti da se uvoz ruske nafte dozvoli do jeseni ili čak zime, nagađa njemačka agencija. U početku je Europska komisija planirala novi paket sankcija predstaviti početkom ovog tjedna, no sada bi to moglo potrajati malo dulje “zbog koordinacije koja je u tijeku”.





 

 

Komentari

komentar





You may also like