Njemačka zabranila letove iranskoj zrakoplovnoj tvrtci

Iranski civilni zračni prijevoznik Mahan Air od ponedjeljka, 21. siječnja, ne smije obavljati letove za SR Njemačku, objavilo je danas njemačko ministarstvo prometa.

„Luftfahrtbundesamt (savezno tijelo za zračni promet) izvijestilo je Mahan Air o žurnom ukidanju dozvole za zračni promet s Njemačkom. Obustava stupa na snagu isti dan, tj. danas“, objavljeno je u ponedjeljak u MVP, u Berlinu.

https://www.mainwelle.de/iranische-mahan-air-darf-nicht-mehr-nach-deutschland-fliegen-1686258/

Glasnogovornik njemačkog MVP Christopher Burger izjavio je kako Berlin nastavlja podupirati sporazum o iranskom nuklearnom programu, ali da „destabilizirajuće aktivnosti Irana u regiji, kao i njegov raketni program, nisu prihvatljivi“. „Zato su njemački vanjskopolitički interesi da se zabrane  zračne veze s Njemačkom onim tvrtkama koje podupiru sukob u Siriji i sudjeluju u pogoršanju položaja ljudi u regiji sukoba“, izjavio je Burger.

Podsjećamo: američke sigurnosne službe prethodno su se obratile Njemačkoj s prijedlogom o zabrani letova tog iranskog zračnog prijevoznika, ukazujući, kako daljnja suradnja s Mahan Air-om „prijeti sigurnosti američkih državljana u njemačkim zračnim lukama“. Mahan Air je vršio letove između Teherana i njemačkih gradova Düsseldorfa (četiri puta tjedno) i Münchena, (dva puta tjedno). Prema informacijama američkih i izraelskih vojnih obavještajaca, Mahan Air se koristi za prebacivanje iranskog vojnog tereta u Damask i Bejrut.

Službeni Teheran već duže vrijeme ukazuje na slabost Europske unije za istinskim suprostavljanjem američkoj politici uvođenja protuiranskih sankcija i energetske i svake druge blokade te zemlje. Pri tom često kao primjer navodi sporost EU oko više puta gromko najavljene uspostave samostalnog europskog platnog prometa, neovisnog o SWIFT-u, i izbavljanja od političke instrumentalizacije američkog dolara od strane Washingtona.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like