Njemačka zabranjuje zastavu Hamasa

Sve stranke velike koalicijske vlade u Njemačkoj su se složile oko zabrane zastave islamističkog pokreta Hamas, prenosi Welt am Sonntag.

Ovakav potez vlade je reakcija na nekoliko antisemitskih incidenata prošlog mjeseca tijekom prosvjeda u znak podrške Palestini dok je trajalo sukob od 11 dana između Izraela i Hamasa.

Prijedlog zabrane je došao iz redova stranke Angele Merkel, Kršćansko-demokratske unije (CDU).

“Ne želimo zastave terorističke organizacije na njemačkom teritoriju”- kratko je rekao glasnogovornik CDU Thorsten Frei za DW.

SPD, nešto ljevija stranka unutar koalicije, podigla je pitanje o ustavnosti ovakve odluke, ali kasnije su se predomislili i podržali inicijativu.

“Veoma mi je drago što se SPD priključio našoj inicijativi i tako poslali jasan signal židovskom stanovništvu.”- kazao je Frei.
Sjetimo se da su u Njemačkoj bile napadnute sinagoge i da su paljene izraelske zastave tijekom sukoba Hamasa i IDF-a. Dio takvih napada su izvršili migranti muslimanskog porijekla u Njemačkoj.

Hamas i Hezbollah su proglašeni terorističkim organizacijama od strane EU i SAD-a, a Njemačka je već zabranila zastavu Hezbollaha prošle godine. Među državama EU, Njemačka je posebno “zaštitnički” nastrojena prema Izraelu. To može imati veze s njemačko-američkim savezništvom, ali i njemačkom povijesti od koje se službeni Berlin želi ograditi što je više moguće.

Komentari

komentar

You may also like