Njemačka: Zeleni i FDP započeli pregovore o koaliciji sa SPD-om

Njemački liberali (FDP) i Zeleni odlučili su održati trostrane preliminarne razgovore sa socijaldemokratima (SPD) kako bi formirali koalicijsku vladu, objavili su u srijedu stranački čelnici, prenosi dpa.

Christian Lindner, čelnik liberalne Slobodne demokratske stranke (FDP), rekao je da su spremni započeti razgovore sa socijaldemokratima ovog tjedna kako bi vidjeli hoće li stranke pronaći zajednički jezik za sastavljanje sljedeće vlade. Iako je FDP više za koaliciju s konzervativnijim blokom CDU/CSU, ipak su se zajedno sa Zelenima prvo obratili SPD-u.

“Prihvatili smo prijedlog Zelenih za početak trosmjernih istraživačkih razgovora sa SPD-om”, rekao je Lindner na tiskovnoj konferenciji u Berlinu nakon unutarnjih razgovora među najvišim stranačkim dužnosnicima. Lindner je rekao da je kazao Olafu Scholzu, kandidatu za kancelara SPD -a, da se prvi sastanak stranaka može održati sutra.

Socijaldemokrati su tijesno pobijedili u 26. rujna, ali nisu dobili većinu u parlamentu, dok su se dvije manje stranke: Zeleni za zaštitu okoliša i proposlovni FDP, pojavili kao oni koji odlučuju o novoj vladi. Koalicijski scenariji sada ovise o njihovim odlukama.

Ranije danas, čelnica Zelenih, Annalena Baerbock objavila je da njezina stranka želi ući u formalne koalicijske razgovore sa SPD-om i FDP-om. “Nakon naših unutarnjih razgovora, donijeli smo odluku. Bilo bi razumno sada imati mnogo dublje razgovore sa SPD-om i FDP-om. Predlažemo FDP-u za prelazak na trosmjerne koalicijske razgovore”, rekla je na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

U posljednjih nekoliko tjedana, Zeleni i FDP vodili su bilateralne razgovore sa SPD-om i konzervativnim blokom CDU/CSU kancelarke Angele Merkel radi razmatranja različitih koalicijskih opcija, ali još nije bilo trosmjernih zajedničkih razgovora.
Čelnici Zelenih i FDP-a naglasili su danas da je, dok ulaze u razgovore sa SPD -om, “Jamajkanska koalicija” s CDU/CSU i dalje opcija. Naime, tako se zove zbog boja jamajkanske zastave, a odgovara simboličkim bojama ove tri stranke (zelena, crna od CDU i žuta od FDP).  Unatoč izbornom porazu, kandidat za kancelara CDU/CSU, Armin Laschet sastao se u utorak s čelnicima stranke Zelenih i rekao da njihove razlike nisu nepremostive, predlažući pregovore o trostranoj koaliciji s FDP-om. Bivša čelnica CDU-a Merkel, koja je napustila aktivnu politiku nakon čak 16 godina na vlasti, ostat će kancelarka do formiranja nove koalicijske vlade.

Komentari

komentar

You may also like