Njemačka želi prilagoditi dijelove plinovoda Sjeverni tok 2 za LNG plin iz terminala na Baltičkom moru

Njemačko ministarstvo gospodarstva razmatra prenamjenu dijelova plinovoda Sjeverni tok 2 kako bi se mogli priključiti na terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) na obali Baltičkog mora jer traži alternative ruskom plinu, objavio je njemački list Der Spiegel.

Ministarstvo razmatra moguću eksproprijaciju dijela plinovodnog sustava koji se nalazi na njemačkom teritoriju i odsijecanje tog dijela od ostatka. Certifikaciju plinovoda Sjeverni tok 2 obustavio je njemački kancelar Olaf Scholz 22. veljače 2022. zbog ruskog priznanja samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk i raspoređivanja ruskih vojnika na teritoriju koji drže dva entiteta koje podržava Moskva. Gazpromova podružnica “Sjeverni tok 2 AG” sa sjedištem u Švicarskoj podnijela je zahtjev za stečaj 1. ožujka 2022.

Njemačka je unajmila četiri specijalizirana transportna broda, takozvana FSRU, za ponovnu rasplinjavanje LNG-a na moru i njegovo dovođenje u kopnene plinovodne sustave. Mjesto ukrcavanja LNG-a u Baltičkom moru kao dopuna onima u Wilhelmshavenu i Brunsbuettelu na Sjevernom moru povećalo bi njemački kapacitet za primanje LNG plina. Istočna i južna Njemačka posebno su ovisne o ruskom plinu i imale bi koristi od diverzifikacije, piše u izvješću. Moskva je rekla da će poduzeti pravne mjere ako se Berlin odluči na takav korak.

Komentari

komentar

You may also like