Njemačke stranke SPD, FDP i Zeleni neće ometati plinovod „Sjeverni tok 2“

Prema navodima njemačkog medija Der Spiegel, njemačka Socijaldemokratska stranka (SPD), Slobodarska demokratska stranka Njemačke (FDP) i Zelena stranka kontroverzni plinovod Sjeverni tok 2 neće stavljati na dnevni red pregovora o formiranju buduće vladine koalicije. 

“Tijekom preliminarnih konzultacija i daljnjih koalicijskih pregovora, stranke će potisnuti osjetljivo pitanje budućnosti plinovoda u drugi plan”, objavio je glasnogovornik Socijaldemokratske stranke. Predstavnici triju stranaka namjeravaju se ne miješati u izdavanje dozvole za rad plinovoda od strane regulatora, navodi njemački medij.

Podsjećamo: stavovi triju spomenutih stranaka, koje će, vjerojatno, kako sada stoje stvari, formirati novu njemački vladu, po pitanju ruskog baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2 imaju posve različita mišljenja. I dok se SPD, uključno i njegov čelnik i vjerojatni budući kancelar Olaf Scholz, zalaže za pokretanje nedavno u cijelosti izgrađenog plinovoda, Zeleni su se tome oštro protivili, dok se FDP zalagao za odgodu njegovog stavljanja u pogon tj. „zaleđivanje“ projekta.

Ovakvo razmimoilaženje u stavovima po tom pitanju sigurno bi dovelo do komplikacija, a vjerojatno i nemogućnosti formiranja koalicije s obzirom na relativno malu snagu Zelenih i FDP-a u odnosu na SPD koji ne želi dovoditi u pitanje ovaj, po Njemačku strateški najvažniji energetski projekt. Zato je i logično da se on izuzme iz pregovora, neovisno o tome što će sigurno izazvati kontroverze unutar članstva dviju manjih stranaka. Osim toga SPD i Zeleni imaju potpuno različit smjer odnosa Berlina prema Moskvi, gdje se Zeleni zauzimaju za puno čvršći pristup te, kao i FDP, ističu nužnost poštivanja ljudskih prava u Rusiji i druge, naglašavaju važnost afere Navaljni i td.

Kako sada stoje stvari, vodstva triju mogućih koalicijskih partnera obvezuju se na ne miješanje u odluku njemačkog regulatora koji mora donijeti konačnu odluku o pokretanju plinovoda Sjeverni tok 2, a to se neće dogoditi prije Nove godine – dakle, sigurno ne prije formiranja nove savezne vlade.

Komentari

komentar





You may also like