Njemački biznis pismom pozvao Nency Pelosi na ukidanje sankcija Sjevernom toku 2

Njemačke tvrtke polažu velike nade u buduću američku vladu: trebala bi ukinuti zabranu plinovoda Sjeverni tok 2 kroz Baltičko more. Međutim i Joe Biden, poput Trumpa, dovodi projekt u pitanje. S tim se, međutim, ne mire u njemačkim poslovnim krugovima ali i u dobrom dijelu njemačke političke scene, uključno i onoj u vladajućoj koaliciji CDU/CSU.

Njemački medij Handelsblatt priopćio je kako se moćno njemačko Istočno ekonomsko vijeće pismom obratilo predsjednici američkog Kongresa Nancy Peklosi (d) s prijedlogom za odustajanje od sankcija protiv plinovoda Sjeverni tok 2 (pismo je vidljivo na stranici ovog medija od 17. studenog).

„S pobjedom na izborima Joe Bidena u Njemačkoj i u njezinom gospodarstvu pojavljuju se veće nade za obnavljanje transatlantskog partnerstva“, navodi se u pismu, upućenom čelnici Kongresa.

Međutim, njemački biznis je sa zabrinutošću saznao kako “američki demokrati žele uvesti nove, eksteritorijalne sankcije protiv projekta Sjeverni tok 2 na štetu europskih tvrtki čak i nakon uspješne predizborne kampanje Joea Bidena”, navodi spomenuti medij. Istočno vijeće apelira na SAD da se suzdrže od ekonomskih kazni.

No uspješna realizacija Sjevernog toka 2 jedna je od rijetkih stvari koje izazivaju zajedničku zabrinutost podijeljenih američkih stranka – demokratske i republikanske. Biden je u dilemi: Ako zaustavi Sjeverni tok 2, trpe odnosi s Berlinom. Međutim, ako ublaži sankcije, plinovod će biti dovršen, što on sam opisuje kao “u osnovi lošu pogodbu”.

Međutim, Biden je u predizbornoj kampanji dao obećanje kako želi popraviti američka “povijesna partnerstva”, posebno odnos s Europom.
Ali obnova izgubljenog povjerenja neće biti lagana, čak ni za političara s velikim iskustvom u vanjskoj politici poput Bidena. A upravo će Sjeverni tok 2 biti veliki test za ponovno zbližavanje SAD-a i EU.

 

 

 

Komentari

komentar
You may also like