Njemački dužnosnici pozivaju na brži prijam Ukrajine u EU. Treba braniti demokraciju

Nakon povratka iz Ukrajine, predsjednica Bundestaga Bärbel Bas založila se za skori ulazak te zemlje u EU nakon što ju je napala Rusija. Političarka SPD-a rekla je u ponedjeljak na ZDF -u da se, za razliku od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona , nada “da to neće potrajati desetljećima”, objavio je njemački medij Spiegel.

Bas, koja je tijekom vikenda posjetila Ukrajinu, izjavila je za RTL kako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jasno dao do znanja da želi da se pristup EU ubrza. Komisija EU u lipnju želi procijeniti može li ta zemlja postati službeni kandidat za članstvo u EU. Za pozitivnu odluku i dalje bi bilo potrebno odobrenje svih zemalja EU. Tek tada mogu početi pristupni pregovori.

Govor šefa Kremlja Vladimira Putina povodom godišnjice završetka Drugog svjetskog rata, u kojem, suprotno očekivanjima nekih promatrača, nije najavio opću mobilizaciju, nije razlog za olakšanje – ni ovdje ni u Ukrajini, kazala je Bas za ZDF.

Stručnjak za vanjsku politiku CDU -a Norbert Röttgen kazao je za njemački RND da bi Putin, svojom tvrdnjom da će “specijalna operacija” spriječiti invaziju NATO-a na Rusiju , sada u bilo kojem trenutku mogao objaviti “uspjeh” – tj. obranio se od ovog nikad prijetećeg napada, navodi Spiegel.

Putin je jasno dao do znanja da želi “izbrisati Ukrajinu s karte”, rekla je predsjednica Odbora za obranu u Bundestagu Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP ) za medij ARD ” Njemačka i Zapad bi stoga morali biti “snažni i spremni braniti se” kako bi obranili demokraciju.

Bivši general NATO-a Egon Ramms naglasio je za ZDF da je, s njegove točke gledišta, proslava godišnjice u Moskvi protekla “s manjom pjenom” u odnosu na prethodne. On, međutim, strahuje da će se sukob nastaviti još dugo, piše njemački medij Spiegel.
Komentari

komentar

You may also like