Njemački ekolozi podigli tužbu protiv Sjevernog toka 2

Njemačka nevladina organizacija za zaštitu okoliša “Unija za očuvanje prirode i bioraznolikosti” (NABU) tužbom sudu u Hamburgu požalila se na sudsko izdavanje dozvole za izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, navodi se na službenoj internetskoj stranici te udruge.

Tužba se odnosi na još uvijek nedovršeni dio plinovoda u njemačkom isključivom gospodarskom pojasu. NABU je podsjetio da se od 2018. godine protivi izgradnji plinovoda i smatra pravnu akciju “jedinim načinom ograničavanja štete na Baltičkom moru”.

Dozvolu za polaganje cijevi izdao je početkom ove godine njemački Savezni ured za brodarstvo i hidrografiju (BSH). Nekoliko dana kasnije, ekološke udruge žalile su se na ovu odluku.

BSH je odbio žalbu 1. travnja ove godine. NABU je smatrao kako je jedini način da se zaustavi šteta na Baltičkom moru tužba sudu.

U travnju je još jedna njemačka organizacija za zaštitu okoliša Deutsche Umwelthilfe podnijela tužbu sudu tražeći ukidanje građevinske dozvole u njemačkim vodama.

Do 1. travnja izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2 bila je završena u iznosu 95% ukupne trase. Ruski Gazprom samostalno dovršava gradnju, budući da je prethodni švicarski izvođač zaustavio posao zbog američkih sankcija.





Usprkos velikim političkim problemima, vrlo je velika vjerojatnost da će ovaj plinovod biti dovršen i početi s radom ove godine.

Njegova je dužina 1230 kilometara, sastoji se od dviju cijevi koje se protežu dnom Baltičkog mora od ruske luke Ust-Luga do njemačkog prihvatnog mjesta u Greifswaldu. Kapacitet plinovoda je 55 milijardi kubnih metara godišnje. Njegovim puštanjem u rad opskrba ruskim plinom u EU kroz Baltičko more će se udvostručiti s obzirom na već postojeću operativnost njemu sličnog i istoimenog plinovoda Sjeverni tok (1).

Komentari

komentar





You may also like