Njemački ekolozi pozvali na zaustavljanje Sjevernog toka 2

Čelnik njemačke ekološke organizacije Deutsche Umwelthilfe, Sasha Müller-Krenner, pozvao je na zaustavljanje plinovoda Sjeverni tok 2 zato što je njemačka vlada “ignorirala” poljski stav o tom projektu, piše tamošnji medij Spiegel.

Njemačko ministarstvo gospodarstva i energetike u listopadu je njemačkom energetskom regulatoru dostavilo službeni zaključak kako certifikacija operatera Sjeverni tok 2 ne ugrožava sigurnost opskrbe plinom Njemačkoj i drugim zemljama EU. Kako naglašava njemački medij, to je ministarstvo istovremeno “ignoriralo” stav poljskog energetskog regulatornog ureda koji je izrazio bojazan da bi Gazprom mogao “ugroziti sigurnost opskrbe plinom pojedinih zemalja članica, regija ili čak cijele EU”.

Ovo nije prvi put da su njemački ekolozi istupili protiv Sjevernog toka 2. U lipnju je Deutsche Umwelthilfe priopćio da je podnio zahtjev Federalnoj pomorskoj i hidrografskoj agenciji (BSH) sa zahtjevom za povlačenje dozvole za izgradnju i rad plinovoda u svezi zaštite klime, navodi medij Eadaily.

Izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2 završena je 10. rujna. U Švicarskoj je u tijeku proces certifikacije za tvrtku Nord Stream 2 AG, kao neovisnog operatera plinovoda kako bi se osiguralo da projekt bude u skladu s Direktivom o plinu EU.

 

Komentari

komentar





You may also like