Njemački kancelar čestitao britanskoj kraljici 70 godina na prijestolju

Njemački kancelar Olaf Scholz u nedjelju je čestitao britanskoj kraljici Elizabeti II. njezinu “platinastu” obljetnicu kojim se obilježava čak 70. godišnjica njenog dolaska na prijestolje, prenosi dpa.

“Njezina vladavina je jedinstvena i nadahnjuje ljude diljem svijeta”, napisao je Scholz. Nazvao ju je uzorom u vremenima promjene i velikih izazova i dodao da pruža “hrabrost i samopouzdanje”.

Njemački vođa poželio je 95-godišnjoj kraljici i njezinoj obitelji “sve najbolje i posebno dobro zdravlje”. Glavne proslave godišnjice trebale bi se održati početkom lipnja kada se Britanci nadaju boljem vremenu. Kraljica je najduže vremena na tom položaju u povijesti i najstarija je živuća monarhinja. Britanski premijer Boris Johnson opisao je obljetnicu kao “doista povijesni trenutak”. “Prepoznajem njezine godine predanosti i radujem se što ćemo se ovog ljeta okupiti kao zemlja kako bismo proslavili njezin povijesni mandat”, napisao je na Twitteru.

Istodobno, novi njemački kancelar, koji sada upućuje tople riječi kraljici, je kritiziran zbog izostajanja iz javne i medijske sfere.

Komentari

komentar





You may also like