Njemački kancelar: Embargom na ruski plin neće se okončati rat

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da zapadni embargo na uvoz ruskog plina vjerojatno neće zaustaviti rat Vladimira Putina u Ukrajini, izvještava Business Insider.

U intervjuu njemačkom listu Der Spiegel, objavljenom u petak, Scholz je rekao: “Ne mislim da bi plinski embargo zaustavio rat. Da je Putin otvoren za ekonomske argumente, nikada ne bi započeo ovaj suludi rat.”

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, također je vodeći zapadni potrošač ruskog plina. Kao takva, Njemačka je pod pritiskom da zaustavi uvoz ruske energije, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je prošlog tjedna da europske zemlje koje i dalje kupuju rusku naftu i plin zarađuju “krvavi novac“.

Scholzovi komentari poklopili su se s objavljivanjem pesimistične ekonomske prognoze njemačke središnje banke u petak. Predviđeno je da će se njemačko gospodarstvo smanjiti 5% više nego što se očekivalo ako se uvede embargo na uvoz ruske energije i obustavi druga trgovina između nacija.

Scholz je za Der Spiegel rekao da izbjegavanje embarga na ruski plin također znači “izbjegavanje dramatične ekonomske krize, gubitka milijuna radnih mjesta i tvornica koje se nikada više neće otvoriti”.

Rekao je: “To bi imalo ogromne posljedice za našu zemlju, za cijelu Europu, a također bi ozbiljno utjecalo na financiranje obnove Ukrajine. Stoga je moja odgovornost reći: ‘Ne možemo to dopustiti’.”





Njemačka je 2020. uvezla oko dvije trećine svog plina iz Rusije i drugih država bivšeg Sovjetskog Saveza, prema njemačkoj saveznoj mrežnoj agenciji. Ekonomisti su procijenili da bi Njemačka mogla izgubiti 220 milijardi eura gospodarske proizvodnje, ili 6,5% svog bruto domaćeg proizvoda, tijekom sljedeće dvije godine ako se zaustavi uvoz ruskog plina. Izvršni direktor Deutsche Bank rekao je da bi recesija u Njemačkoj bila “praktički neizbježna” u takvom scenariju.

Europska komisija predložila je smanjenje potražnje EU-a za ruskim plinom za dvije trećine prije kraja godine u skladu s planom diversifikacije opskrbe. Europska unija pristala je zaustaviti uvoz ruskog ugljena počevši kasnije ove godine, ali još nije objavila embargo na plin ili naftu.

Njemačka je rekla da očekuje da će prepoloviti svoj uvoz ruske nafte do sredine 2022. i biti “praktički neovisna” do kraja godine, a predvidjela je nešto brže ukidanje uvoza ugljena.





No, smanjivanje oslanjanja na ruski plin je teže, iako je ministar gospodarstva te zemlje rekao da bi Njemačka mogla postati u velikoj mjeri neovisna o ruskom plinu do 2024. godine. Krajem veljače Njemačka je zaustavila planove za plinovod Sjeverni tok 2, rutu između ruskih lokacija za proizvodnju plina i kopnene Europe, piše Business Insider.

Prema Međunarodnoj energetskoj agenciji, Rusija je 2021. opskrbila oko trećinu ukupne potražnje za prirodnim plinom u EU i Velikoj Britaniji. Također je drugi najveći svjetski izvoznik sirove nafte, navodi agencija.

Što se tiče slanja oružja Ukrajini, Scholz je kazao da isporuka bilo kakvog oružja u zonu sukoba već predstavlja “veliku promjenu” njemačke politike izvoza oružja. Odbacio je ideju da oklijeva poslati teško naoružanje, rekavši da oni koji to traže nisu upoznati s “pravom situacijom”. Sposobnost Bundeswehra da isporučuje oružje iz vlastitih zaliha “uvelike je iscrpljena”, tvrdi Scholz, a prenosi DPA.

Komentari

komentar

You may also like