Njemački kancelar i kineski predsjednik obećali da će raditi za globalni mir

Njemački kancelar Olaf Scholz i kineski predsjednik Xi Jinping na sastanku u petak obećali su da će raditi zajedno u vremenima promjena i nestabilnosti te da će više doprinijeti globalnom miru i razvoju, prenosi Anadolu.

Scholz je prvi europski čelnik koji je posjetio Peking otkako je Xi proglašen glavnim tajnikom Komunističke partije Kine po povijesni treći put na 20. nacionalnom kongresu stranke prošlog mjeseca. Ovo je ujedno i njegovo prvo putovanje u Kinu kao kancelara. Prema priopćenju kineskog Ureda za informiranje, posjet će dodatno unaprijediti međusobno razumijevanje i povjerenje između dviju strana i produbiti suradnju na različitim područjima, kao i pružiti priliku dvjema stranama za planiranje budućeg rasta bilateralne veze.

“Put od pet desetljeća (između dviju zemalja) pokazuje da sve dok dvije strane slijede načela međusobnog poštivanja, traženja zajedničkog jezika uz zadržavanje razlika, održavanja razmjene i uzajamnog učenja te težnje za obostrano korisnom suradnjom, bilateralne će se veze općenito nastaviti razvijati u pravom smjeru i ostvariti stabilan napredak”, kazao je Xi. Kineski je predsjednik, komentirajući složeno i fluidno međunarodno okruženje, naglasio važnost Kine i Njemačke, dviju velikih zemalja sa značajnim utjecajem, koje zajedno rade kako bi više doprinijele globalnom miru i razvoju u vremenima promjena i nestabilnosti, navodi se u priopćenju.

S druge strane, njemački kancelar usprotivio se međublokovskom sukobu i rekao da je spreman odigrati svoju dužnu ulogu u unapređenju odnosa EU-a i Kine. “Njemačka se nada održavanju komunikacije i koordinacije s Kinom kako bi zaštitila regionalni i globalni mir i sigurnost. Kina je važan trgovinski partner Njemačke i Europe, a Njemačka čvrsto podupire slobodnu trgovinu, ekonomsku globalizaciju i protivi se razdvajanju”, rekao je Scholz Xiju, prema državnoj agenciji Global Times. “Svijetu je potreban multipolarni obrazac, a ulogu i utjecaj zemalja u usponu treba cijeniti. Njemačka se protivi sukobu vođenom blokom, a političari moraju preuzeti odgovornost. Njemačka je voljna odigrati svoju dužnu ulogu u unapređenju veza između EU i Kine, ” dodao je.

Xi je, piše Global Times, također ponovno potvrdio da je Kina uvijek smatrala Europu sveobuhvatnim strateškim partnerom i podržavala stratešku autonomiju EU-a. Zaželio je prosperitetnu i stabilnu Europu i inzistirao na tome da kinesko-europski odnosi ne budu usmjereni, potčinjeni ili kontrolirani od bilo koje treće strane. “Političko uzajamno povjerenje trebaju čuvati obje strane. Kina i Njemačka trebale bi brinuti o temeljnim interesima jedna druge, inzistirati na dijalogu i pregovorima i zajednički odbaciti sukobe vođene blokovima i uplitanja vođena ideologijom”, zaključio je Xi.

Njemački kancelar Scholz stigao u Peking





 

Komentari

komentar





You may also like