Njemački medij: Rusko korištenje hiperzvučnog „Kinžala“ upozorenje je Zapadu

Rusija je prvi put uporabila hiperzvučno oružje u svom agresivnom ratu protiv Ukrajine. Obrana od njega je gotovo nemoguća zbog velike brzine. Time se Zapad stavlja pred dosad neriješen problem, navodi njemački medij Die Welt.

To je prvi put od početka rata (u Ukrajijni) da je Moskva prijavila upotrebu “Kinžala” (hrv. “bodež”). Raketa može letjeti deset puta većom brzinom od zvuka i, zbog iznimno kratkog vremena reakcije nakon detekcije, zapadni je obrambeni sustavi smatraju praktički neborivom, piše njemački medij. Osim toga, raketom se navodno i dalje može upravljati usprkos višestrukoj brzini zvuka, što dodatno otežava obranu od nje. Stručnjaci već dugo upozoravaju na zapadnjački obrambeni jaz u odnosu na rusko hiperzvučno oružje, odnosno rakete ili vođene rakete koje idu prema svom cilju više od pet puta većom brzinom od brzine zvuka, navodi se u tekstu DW, autora Gerharda Hegmana.

Prema njegovom mišljenju, ovi učinkoviti napadi Kinžalima osmišljeni su kako bi odvratili zapadne zemlje od sudjelovanja u sukobu.

Podsjećamo kako je jučer rusko Ministarstvo obrane izvijestilo o razlozima uporabe Kinžala u Ukrajini. Prema riječima glasnogovornika MO generala Igora Konašenkova, ove su rakete korištene za uništavanje podzemnih zaštićenih skladišta u Ivano-Frankivskoj regiji i skladišta goriva u južnoj regiji Nikolaev. Konkretno, Kinžal je uništio zaštićeno podzemno skladište izgrađeno u sovjetsko vrijeme za skladištenje specijalnog streljiva i projektila u planinskom području u blizini Delyatina. Tu su bile pohranjene bojeve glave za projektile ukrajinskog raketnog sustava Točka-U (dometa do 120 kilometara, op. GN.). To je podzemno skladište u doba SSSR-a bilo osmišljeno kao neprobojno za nuklearni udar od strane zapadnih sila tj. NATO saveza. Međutim, Kinžal ga je uništio, između ostalog i kinetičkom energijom zbog hiperzvučne brzine leta, što je u praksi potvrdilo navode ruskih vojnih stručnjaka nakon testiranja tog oružja.

Komentari

komentar





You may also like