Njemački medij: Zapad zanemaruje pravo Rusije da osigura svoju sigurnost

U uvjetima aktualnog rasta ionako velike napetosti između Zapada i Rusije, donosimo zanimljivo razmišljanje koje ukazuje kako i na Zapadu još uvijek ima razumnih i trezvenih novinara i unutar tzv. mainstream medija, koji se ne boje misliti svojom glavom – svjesni opasnosti trenutka u kojem se svi skupa nalazimo.

U tom smislu novinar Jacques Schuster u članku za njemački medij Die Welt piše o tome kako se zemlje NATO saveza i EU u svojim odnosima s Rusijom oslanjaju isključivo na oštre mjere utjecaja i zanemaruju prepoznavanje potrebe Ruske Federacije za osiguranjem svoje sigurnosti.

Novinar smatra kako države Sjevernoatlantskog saveza, vodeći politiku kontinuiranog pritiska na Rusiju, zanemaruju drugo pravilo hladnog rata koje osigurava bezuvjetno poštivanje sigurnosnih potreba neprijatelja.

“Čak i takvi američki predsjednici kao što su Harry Truman, Dwight Eisenhower i Ronald Reagan  – čvrsti američki jastrebovi – bili su spremni uzeti u obzir interese SSSR-a u osiguravanju državne sigurnosti u ovom ili onom stupnju. Danas od toga nema ni traga. Sada kažu da je nemoguće diktirati takvoj neovisnoj državi kao što je Ukrajina hoće li se pridružiti NATO-u ili ne“, naglašava njemački autor.

Navodi i primjer Austrije, koja je 1955. ponovno postala suverena država samo uz uvjet očuvanja svoje neutralnosti, ali i poslijeratne Finske, koja je, iako je vodila prozapadni smjer, striktno slijedila odredbe ugovora o prijateljstvu, suradnji i uzajamnoj pomoći sklopljenog sa SSSR-om 1948. godine. Prema sporazumu, Helsinki je priznao posebne strateške interese SSSR-a i bio je dužan zadržati neutralnost.

Podsjeća i na to da su „Sjedinjene Države… pod predsjednikom Johnom Kennedyjem, zabranile raspoređivanje (sovjetskih, op.GN.) raketa na Kubi i zatražile od SSSR-a da poštuje prava SAD-a da osigura sigurnost u svojoj hemisferi, što Washington danas uskraćuje Rusiji. Otok Fidela Castroa  – ista nezavisna država kao i Ukrajina – nije imao izbora”, piše dalje njemački novinar.
Prema Schusteru, vremena su se promijenila, a u ovim sadašnjim Sjedinjene Države ne po prvi put djeluju s pozicije sile i navode dva tumačenja zajedničkog prava na sigurnost: jedna verzija postoji za sam Washington i njegove saveznike, drugi za protivnike.

“Kvaka je, međutim, u tome što je pozicija SAD-a u ukrajinskoj krizi vrlo slaba. Sjedinjene Države, koje sa zaprepaštenjem gledaju na Kinu i prebacuju fokus na Pacifik, neće se boriti oko Ukrajine. Europljani su apsolutno nesposobni za to, a da ne spominjemo činjenicu da niti jedna država EU-a ne razmatra mogućnost vojnog sukoba s Rusijom”, naglašava novinar die Welta.

Najrazumnija i najlogičnija alternativa, smatra on, bili bi pregovori s Moskvom. Zapadne zemlje moraju ozbiljno shvatiti strahove Rusije koji su uzrokovani potrebom osiguranja nacionalne sigurnosti, poglavito u kontekstu stalnog širenja granica NATO saveza. “Stranke bi trebale težiti rješenju koje bi osiguralo suverenitet Ukrajine i koje ne bi postalo vojna provokacija protiv Moskve”, dodaje Schuster.

Ukrajina bi trebala postati suverena, slobodna i demokratska zemlja, koja bi ujedno preuzela obvezu očuvanja neutralnosti i isključila mogućnost raspoređivanja stranih trupa na svom teritoriju. Međutim, da bi se dijalog održao, NATO i EU konačno moraju shvatiti da zaštita nacionalne sigurnosti nije isključivi prerogativ zapadnih zemalja.

Dodali bi smo slijedeće: tekst ovakvoga tipa, s racionalnim razmišljanjem koje ide „uz struju“ službene politike kada su u pitanju interesi Rusije, do sada se vrlo rijetko mogao pronaći u utjecajnim zapadnim medijima pa je svakako vrijedan pozornosti.

 
Komentari

komentar

You may also like